Trump 40 – Clinton 40

GOP+2016+TRUMP.JPEG-07711

Donald Trump och Hillary Clinton ligger lika i den senaste opinionsundersökningen inför det amerikanska presidentvalet i november. Bilden vicepresidentkandidaten Mike Pence och Trump. Foto AP.

Donald Trump tillkännagav på fredagen att han till vicepresidentkandidat har utsett Indianas guvernör Mike Pence, en rabiat teapartyanhängare. Nyhetens spreds genom ett twittermeddelande från Trump, sedan presskonferensen uppskjutits till lördagen efter nyheten om terrorattentatet i Nice.

Pence tillhör den amerikanska extremhögern. Han har gjort allt för att blockera Barack Obamas reformpolitik. Pence var på Bushs tid anhängare av Irakkriget. Han har motsatt sig alla försök att stänga Guantánamo. Pence har bekämpat Obamacare och nya lagar när det gäller samkönade äktenskap och hbtq-personers rättigheter. Han är en svuren abortmotståndare. Och han vill riva upp USA:s avtal med Iran.

Hans politisk grundsyn framgår särskilt tydligt när det gäller USA:s hållning mot Israel. Mike Pence hävdar att Israel har rätt att militärt angripa anläggningar i Iran och har försvarat Israels krig i Gaza. I Indiana har han som guvernör förbjudit delstatens myndigheter att göra uppköp från företag som bojkottar Israel.

Liksom Trump har denne Pence kraftigt ifrågasatt den vetenskapliga forskning som belyser den globala uppvärmningens orsaker.

John Podesta, ordförande för ”Hillary for America”, kommenterade valet av Mike Pence som vicepresidentkandidat för brittiska The Guardian:

– Donald Trump har med valet av vicepresidentkandidat dubblerat sina mest störande åsikter. Pence är känd för att stödja diskriminerande politik. Hans ekonomiska politik favoriserar miljonärer och företag på bekostnad av arbetande vanliga familjer.

Redan på måndag börjar republikanernas partikonvent i Cleveland. Dramatik kan väntas, skriver Karin Henriksson i Svenskan. Cleveland ligger i delstaten Ohio som tillåter ”open carry”, alltså att folk öppet bör också avancerade skjutvapen.

Många republikaner har i det längsta förgäves försökt hejda Trump. Expresidenterna Bush, far och son, kommer inte till Cleveland, som en markering, inte heller förra presidentvalets republikanska kandidat, Mitt Romney.

Självklart kommer Donald Trump inte att ha en chans att bli USA:s president, efter alla vidriga uttalanden och lögner, hoppas många svenskar.

Tyvärr förhåller det sig inte så.

Enligt den senaste undersökningen, redovisad av New York Times och CBS, har Trump och Hillary Clinton stöd av vardera 40 procent av väljarna. Clinton har förlorat sitt tidigare övertag på sex procentenheter.

Utgången av valet måste därmed sägas vara helt öppen, fyra månader före valet den 8/11, alltid andra tisdagen i november.