TT:s ordval om Trumps vicepresidentkandidat

15penceman2-master675

Varför skildrar svenska TT Donald Trumps teaparty-vicepresidentkandidat som en svensk kristdemokrat??

Svenska medier, inte minst Public Service, lyckas ofta i något slags ambition att vara balanserade eller icke-partiska framställa Sverigedemokraternas högerextrema främlingsfientlighet som något fullständigt normalt.

Något liknande sker också i internationella sammanhang.

Jag läser i lördagens tidningar TT:s presentation av Donald Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence, som får Pence att likna en svensk kristdemokrat.

”Mike Pence har också motsatt sig att syriska flyktingar ska få komma till USA och bosätta sig i Indiana.

Men han har också på Twitter motsatt sig Trumps utspel om att muslimer ska hindras från att resa till USA.”

TT skriver också om Pence:

”Förra året godkände han en lag om religionsfrihet som kritiker säger öppnade för diskriminering av homosexuella”.

TT:s underliga sammanfattning om ”religionsfrihet” syftar på en lag Pence undertecknade 2015 som skulle göra det enklare för religiöst konservativa att vägra tjänstgöra för gay-par.

Pence lag väckte nationell uppmärksamhet och upprördhet. Idrottsföreningar, fackföreningar och teknikföretag hotade att bojkotta Indiana, vilket tvingade Pence att revidera lagen för att lugna ner den rasande debatten.

Men vad menade TT med att skriva ”kritiker säger menade diskriminera homosexuella”??

Pence är en högerextrem amerikansk teaparty-ist. Med lidelse har han arbetat för att upphäva Obamas stora sjukvårdsreform. Redan 1998 menade han att de som kritiserade cigarrettrökning ägnade sig åt ”hysteri”, skriver New York Times.

Pence är så återhållsam att han sagt att han för att undvika att bli frestad aldrig skulle besöka en lokal där alkohol serverades om inte hans hustru var med honom. Han tror inte på den klimatforskning som uttrycker oro för global uppvärmning.

NYT påpekar också att Pence under sina tolv år i kongressen la fram 90 lagförslag och resolutioner, varav inte en enda blev klubbad.

I sin kampanj 1990 hyrde Pence en arab klädd i stereotypa kläder för att häcka sin demokratiske motståndare, det handlade om att USA köpte olja från arabvärlden och gjorde sig beroende.

Mellan 1993 och 99 hade Pence en återkommande radioshow, som han själv beskrivit som ”Rush Limbaugh on decaf”.

Rush Limbaugh har en ärkekonservativ och provokativ radioshow, där han enligt svenska Wikipedia ofta uttalat sig rasistiskt om USA:s afroamerikanska befolkning, med uttalanden som: Martin Luther Kings mördare borde få hedersmedalj” och ”slaveriet gjorde gatorna säkrare”.[2]

Limbaugh är mot feminism, som ”tillkommit för att oattraktiva kvinnor lättare ska få tillträde till mainstream-samhället”.

Naturligtvis är denne Mike Pence bara en bifigur i det amerikanska politiska spelet inför presidentvalet i november. Men samma ”normalisering” förekommer också i svenska mediers skildringar av Donald Trump, vilket är än värre.

Bilden från en demonstration 2015 i Indianapolis mot Pence så kallade Religious Freedom Restoration Act.