Övervakning nätets affärsmodell

27.06.16-keynote-590

Som nätupppkopplade lever vi i övervakningssamhället.

Med mobilen i fickan vill jag kunna ringa och ta emot samtal, sända sms, skicka bilder, ta fram uppgifter från nätet … I utbyte tillåter jag företaget siochså att – irt – veta exakt var jag är och hur jag rör mig. Företaget kan följa och arkivera vilka jag träffar, vem jag äter lunch med och vem jag tillbringar nätterna med.

Du som läser det här har ett sådant ”avtal”, om du är ägare till en iPhone eller Android smartelefon. De som spårar din verksamhet kan framställa en bättre bild av hur du använder din tid än vad du själv kan. För några år sedan slog forskare fast att det är möjligt på 20 meter när att förutsäga var du kommer att befinna dig inom 24 timmar.

Som nätuppkopplade lever vi i övervakningssamhället vare sig vi vill eller inte. Den information vi lämnar efter oss är värdefull. Det finns företag – som Sense Networks – som är specialiserade på att utifrån insamlade persondata skapa och sälja personliga profiler på oss. Ett företag (Cobham) säljer system med vars hjälp det går att göra ett ”blint samtal” till din smarttelefon, som inte ringer eller lämnar några spår av samtalet. Men telefonen manipuleras att reagera på ett sätt så att dess position kan fastslås på en meter när.

Vi är de produkter nätföretagen säljer till sina verkliga kunder.

I New Internationalist 494, med temat De digitala jättarna (Digital Titans), skriver Bruce Schneier om hur ”övervakningsföretagen förslavar oss”. Och om hur företag och statliga myndigheter (särskilt i USA) samarbetar intimt.

Statlig övervakning framställs ofta som en säkerhetsåtgärd, något som skulle kunna skydda oss från terrorism. Men, skriver Schneier, de som resonerar på det viset ställer sig i samma led som östtyska Stasi, Chiles militärdiktator Pinochet och Googles Eric Schmidt., ordförande för Alphabet, Googles moderbolag. Schneier slår fast att de som berövar människor deras privatliv samtidigt dehumaniserar dem.

Det finns program som kan synliggöra vilka tredjeparter som placerat cookies i min dator, med eller utan mitt godkännande. Schneier tipsar om två tillägg till Firefox, Lightbeam och Blur, tidigare DoNotTrackMe, och berättar om ett fall där en person upptäckt att 105 olika företag spårat hans nätanvändning under en 36-timmarsperiod.

Övervakning är alltså nätets affärsmodell. Det sägs att internet är gratis, men ”gratis” är något som har ett pris. Vi som tror att vi gratis använder nätet är de produkter som säljs till de verkliga kunderna.

Dessa företag påminner om feodala godsägare, skriver Bruce Schneier och vi är deras livegna vasaller.

Fotnot: En tidigare blogg, Hur vi blev Googles slavar, finner du här.

Bilden: Facebooks grundare Marc Zuckerberg (i mitten) leker med virtual reallity-utrustning tidigare i år.

En reaktion på ”Övervakning nätets affärsmodell”

  1. Sockenkyrkans Allseende öga stirrar på Dig närhelst Du gogglar.Goggle betyder faktiskt glasögon eller väl också glasögonlinser.”Dom” betraktar Dig.Djupt nere i de svala bergrummen på US NSA-centre.Saratoga street lagras väl i evighet denna kommentar.Supercomputrarna ger ett lågt spinnande ljud ifrån sig.Observerad.Det kvantmekaniska sk ”double-split experiment.Ljuskvanta som pga ”observatorn” förvandlas från plastisk vågrörelse till frusen partikel.Du är observerad,inordnad,katalogiserad.Det mest viktiga:Att klippa människovarelsens vingar.No You can’t fly.You are rounded up and placed in a tin can.Ha!Ha!Ha!

Kommentarer är stängda.