Fred skapas inte genom krig

Degerfors1_8887

De femte Nordiska fredssamtalen pågår i Degerfors, i FiB-Kulturfronts regi.

”Livet i  Degerfors kretsar mellan stål och fotboll. Men också fred hör till bruksorten. Efter Värdlandsavtalet gäller det att mobilisera mot en direkt Natoanslutning, genom att låta fredsvilja ersätta vapenskrammel.”

Jan Ask, kommunfullmäktiges ordförande och vänsterpartist, invigde de femte Nordiska fredssamtalen i Folkets hus, vid Medborgarplatsen i Degerfors.

Stina Oscarsson, aktivist i Nej till Nato-rörelsen, inledde med att nämna att det varit en tung sommar för fredsfrågor.

– Vi behöver nya berättelser. Länge har den rådande ”berättelsen” följt en förenklad logik: Ryssland är farligt och försvaret är dåligt. Alltså behöver vi Nato för att försvara oss.”

Men kan krig skapa fred?

Sveriges anslutning till Värdlandsavtalet följdes av väldiga Natoövningar med stort svenskt deltagande. Samtidigt visade en Sifo-undersökning i somras att 49 % av svenskarna säjer Nej till Nato, en ökning med tio procent på ett år, bara 39 % är för.

”Folket” har blivit ett problem för Natoanhängarna.

– Kanske borde vi inleda en kampanj mot kärnvapen. Förbjuds kärnvapen i lag kan Sverige inte bli medlem i Nato som är en kärnvapenutrustad militärallians.

Thage G Peterson, försvarsministern som blivit fredsaktivist, uttryckte också djup oro.

– Under hela mitt liv har jag aldrig mött så mycket osäkerhet och mörk framtidsoro som i dag – och jag är ändå 83 år.

Många svenskar är djupt oroade inför tanken på att Sverige ska bli indraget i krig.

– Just därför måste vi arbeta desto mer för freden. Jag kände stor lycka över att resa hit till Degerfors och träffa fredsvänner.

Det är en felsyn att tro att fred kan skapas genom krig.

– Afghanistan skulle bli ett fredligt land och Sverige skulle bidra till det. Men i dag kontrollerar talibanerna ett större område än någon gång tidigare under 15 års krig. Det är ett helvete för kvinnorna i landet. De allierades krig har stärkt terrorismen. Två miljoner afghaner befinner sig på flykt utanför landet.

– Det svenska krigsdeltagandet har bara skapat mera elände och död. Ingen vet vad det kostat. Siffran 12 miljarder har nämnts. Själv uppskattar jag det snarare till 30 miljarder.

Thage G Peterson talade sig varm för att Sverige ska återuppta kontakterna med Ryssland.

– Ryssland är ett stort grannland. Isolering och utfrysning leder bara till hot och våld, se på Nordkorea. Viktigt är att skapa förutsättningar för vardagligt umgänge, genom utbyte och turism.

Han citerade också förre ärkebiskopen K G Hammar, vars hållning i fredsfrågor granskas i Thage G:s kommande doktorsavhandling i teologi:

– Fridsamma människor bygger fred. Ingen fred kan byggas utan rättvisa.

På bilden: Agneta Norberg (som svart silhuett), i panelen Anders Romelsjö, Stig Henriksson, Stina Oscarsson och Thage G Peterson.

En reaktion på ”Fred skapas inte genom krig”

Kommentarer är stängda.