Women’s Boat to Gaza sjörövaraktigt kapad

cuboy4exeaabb49

Kvinnornas båt till Gaza kapad nära målet i Gaza på onsdagseftermiddagen. De kvinnliga aktivisterna gripna.

flotilla-305x172

Återigen har israelisk militär sjörövaraktigt kapat ett fartyg som lastat med icke-våld och engagemang mot Israels folkrättsvidriga ockupation av Gaza. Denna gång var det enbart kvinnor ombord på fartyget Zaytouna-Oliven, som seglar för Women’s Boat to Gaza.

Ship to Gazas webbsida skriver:

Enligt uppgifter i The Times of Israel, som citerar den israeliska radion (som i sin tur citerar militärkällor) bordades Zaytouna-Oliven omkring 35 sjömil utanför Gazas kust av den israeliska marinen.

Bordningen av båten och gripandet av de ombordvarande 13 kvinnliga aktivisterna lär enligt dessa källor ha skett utan våldsamheter. För att ”minimera friktion” vid bordningen ska kvinnliga soldater ha gått i fronten. Zaytouna uppges nu vara på väg till den israeliska hamnstaden Ashdod.

Den israeliska armén, IDF, har, enligt tidningen, bekräftat att man bordat båten. I en kommuniké från IDF, heter det att man ”omdirigerat” fartyget för att ”förhindra att det bryter mot den lagliga maritima blockaden”. Många lögner i en mening. Times of Israel avslutar dock sin artikel med att nämna att ”FN har krävt att blockaden ska avbrytas”.

Zaytouna-Oliven startade sin färd mot Gaza från Barcelona i september. Bland de kvinnliga aktivisterna, fanns den irländska fredsnobelpristagaren Mairead Maguire och två svenskor, V-politikern Jeannette Escanilla och musikläraren Emma Ringqvist.

I hamnen i Gaza väntade många på förgäves på Zaytouna-Oliven, utrustade med flaggor (bland annat en norsk), ballonger och välkomnande musik.

000_gv0or-635x357