Ku Klux Klan och nynazister mobiliserar för Donald Trump

636136945898589560-black-church-burned-m-gate

Risken för våld på valdagen ökar när Ku Klux Klan och nynazister planerar aktioner vid vallokalerna i USA på valdagen på tisdag. Bilden från en svart kyrka i Mississippi utsatt för brandattentat, nedklottrad av Trumppropaganda.

bright

Åter brinner svarta kyrkor i den amerikanska södern, precis som på medborgarrättsrörelsens och Martin Luther Kings tid. På tisdagskvällen förstördes den svarta baptistkyrkan i Greenville i Mississippi genom en mordbrand. På kyrkans väggar hade man klottrat ”Vote Trump”.

Hopewell Missionary Baptist Church har legat på samma plats i 111 år och är en av många historiska svarta kyrkor i Greenville i Mississippis delta, ett område med svart majoritet.

6361369415832622366-black-church-burned-mississippi-5

Samtidigt mobiliserar extremhögern i USA, Ku Klux Klan och nynazister, dessa avgörande dagar innan presidentvalet för att söka säkra Donald Trumps seger.

Den nynazistiske ledaren Andrew Anglin, redaktör för The Daily Stormer, säger sig vilja mobilisera tusentals ”valobservatörer” i alla femtio delstaterna, rapporterar Politico. Man säger sig planera att sätta upp dolda kameror vid vallokalerna i Philadelphia och dela ut sprit och marijuana på valdagen i stadens ”ghetto” för att få svarta väljare att stanna hemma.

6

Organisationen The Oat Keepers, vars medlemmar ofta visar upp sig tungt beväpnade, råder sina medlemmar att genomföra ”informationsinsamlande” vid vallokalerna.Man agiterar också för väpnade aktioner efter valet (bilden här under).

the-oat-keepers

Mark Potok vid Southern Poverty Law Center, som forskar om amerikansk högerextremism, Ku Klux Klan och rasism, säger till Politico att risken för våld på valdagen är högst reell. ”Om det visar sig på valdagen att vita rasister kommer att uppträda hotfullt vid vallokalerna kommer det att väcka stor vrede”, säger han.

Potok säger också att det är svårt att sia om i vilken utsträckning de högerextrema hoten mot vallokalerna kommer att realiseras.

trumpkkk