Från våtplåtsfotografi till mobilbilder

wetplatecollodion

På Landskrona konsthall visas  verk av 16 fotografer, proffs och amatörer, med bilder i olika tekniker. Bilden ovan Hans Jonssons Fanny with knife, gjord med våtplåtsfotografi.

Landskrona har blivit fotografins stad. I helgen var det vernissage på Landskrona konsthall, där till den 20 november visas utställningen Landskronit. Alla medverkande fotografer, både proffs och amatörer, bor eller har anknytning till Landskrona – utan att utställningen för den skull är det minsta provinsiell.

Den vackra konsthallen ger en suverän ram till utställningen – bilderna kommer verkligen till sin rätt och var och en av de sexton medverkande fotograferna har fått ett generöst utrymme. Här finns bilder tagna såväl med traditionell svartvit Tri-X-film, framkallade i mörkrum, som med digitala kameror och mobiler, men också med andra tekniker.

Särskilt originella är Hans Jonssons våtplåtsfotografi, Wet Plate Colludium, tagna med lång exponeringstid (upp till 8,9 sekunder), en fotografisk teknik introducerad vid mitten av 1800-talet. Varje bild är ett unikt original, som en konstmålning, och bilderna är inramade i återanvända svartmålade f d guldramar.

När Hans Jonsson, vars verk visas i en utställning i utställningen, lämnar den moderna digitala tidens möjligheter och arbetar med den allra första fotografins förutsättningar händer också något med hans bilder, som ju inte är snapshots utan kräver stillhet. Den reducerade tekniken öppnar nya bildvärldar.

En annan proffsfotograf på utställningen är Sayed Khatib. Hans collage ”Det finns alltid en öppen dörr i Landskrona” gjordes till stadens 600-årsjubileum 2013 och består av 600 dörrar.

– Den här utställningen är ett fint komplement till Landskrona fotofestival, säger Hans Jonsson. Han hoppas att satsningen blir en årligen återkommande begivenhet.

Det är lätt att hålla med – och av den stora publiken på vernissagen finns det många som uppskattar initiativet.

Fotnot: Samtliga utställande fotografer är Hans Jonsson,Thor-Björn Johansson, Martin Cejie Hegardt, Jonas Westring, Ursula Hallén, Jens Jentin Lindberg, Caysa Molin, Annika Liljengren, Håkan Karlsson, Sayed Khatib, André Ivarsson, Johan Olsson, Peter Piotr Koppe, Tony Pettersson och Marie Rosenqvist.Utställningen pågår till söndag 20 november.

600dorrar_0477

En reaktion på ”Från våtplåtsfotografi till mobilbilder”

Kommentarer är stängda.