Republikanerna ”farligast i världshistorien”

bachmann-10-20-11-color

Total makt över USA har efter valet det republikanska partiet, som Noam Chomsky betecknar som ”den farligaste organisationen i världshistorien”.

Valet i USA la den totala makten i landet, presidenten, kongressen och Högsta domstolen i händerna på det republikanska partiet, som har blivit ”den farligaste organisationen i världshistorien”.

Kongresspartiet vann allt – till följd av USA:s föråldrade regelsystem. I en demokratiskt land hade Hillary Clinton med flest röster blivit vald, hon fick flest röster, 47,8 procent av rösterna mot Donald Trumps 47,5 procent.

Trump fick 60.375 000 röster, vilket är färre än vad republikanernas förlorande Mitt Romney fick i valet 2012.

Noam Chomsky intervjuas i dagarna av Truthouts C.J. Polychroniou. Chomsky skräder inte orden. Han talar om en valkampanj som vädjat till det lägsta hos väljarna på ett sätt som skulle ha imponerat på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels.

Med Michael Moores ord, USA:s näste president kommer att bli en ”bedrövlig, okunnig halvtidsclown och heltidspsykopat”.

I svenska medier har funnits ett slags avvaktande optimism. Många har valt att bortse från vad Donald Trump uttryckligen har sagt under valkampanjen och menat att det visst kan uppstå problem, men att det nog reder sig.

Det tror inte Noam Chomsky. Han pekar särskilt på klimatfrågan. Under primärvalen förnekades den av nästan alla republikaner. Som USA:s president kommer Donald Trump att verka för en snabb ökning av fossila bränslen, också kol.

Till chef för USA:s klimatförhandlingar har utsetts en notoriskt klimatförändringsförnekare. Parisavtalet kan betraktas som dött.

Obama lyckades genom presidentdekret få till stånd ett provisoriskt stopp för pipelinen Dakota Access genom indianreservat. Det kommer nu att upphävas.

Trumps energirådgivare oljemiljardären Harold Hamm har annonserat sina förslag: minskade regelverk, sänkta skatter för oljeindustrin, ökad produktion av fossila bränslen. Denne Hamm är USA:s 39:e rikaste person.

Redan har aktierna i det tidigare konkurshotade Peabody Energy, världens största kolgruveföretag, ökat med 50 procent sedan valdagen.

Samma dag som valet levererade WMO (World Meteorological Organization) en rapport som visade att de fem senaste åren har varit de varmaste i mänsklighetens historia. Polarisarna smälter i allt snabbare takt, särskilt de stora glaciärerna på Antarktis. Havsnivåerna stiger.

Ändå tas klimatfrågan inte på allvar.

En speciell orsak är, säger Noam Chomsky, att 40 procent av den amerikanska befolkningen tror att Jesus återkommer till jorden inom ett par decennier. Ungefär lika många tror att jorden skapades för ett par tusen år sedan.

Sedan 70 år lever mänskligheten under ständigt hot om undergång i ett kärnvapenkrig. Valet ökar dramatiskt risken, tror Chomsky, som är skakad över att frågan knappast berördes under den smutsiga valkampanjen.

Noam Chomsky fruktar svåra tider i USA och i världen. Trump har ingen ideologi och ingen politik. Hans främsta kännetecken är hans oförutsägbarhet. Några saker vet vi redan nu, som att de 0.1 procent rikaste i USA kommer att få skattesänkningar på över 14 procent. Företagsskatterna sänks likaså. Men merparten av amerikanerna får inga sänkta skatter överhuvud.