Nya nedskärningar för Helsingborgs bibliotek

ldlsmwpn1em7dojqv68jtd9vjza

Tre områdesbibliotek i Helsingborg får rejält nedskurna öppettider efter årsskiftet, rapporterar HD. Det är kulturell vandalism när man beskär en redan rejält underfinansierad verksamhet.

I Helsingborg har biblioteken länge varit eftersatta och missgynnade. År efter år har Helsingborg rankats bland de sämsta kommunerna i Skåne vad gäller biblioteken. Samma politiker som lanserat Helsingborg som Europas kulturhuvudstad har inte lyft ett ögonbryn för att göra något åt det.

När man beskär en redan rejält underfinansierad verksamhet, är det kulturell vandalism, inget annat.

Ett av de drabbade biblioteken är Rosengård, som förra året ökade besöken med tio procent, också boklånen ökade. Nu får Rosengård sina öppettider minskade med bortåt 30 procent, från 21 timmar till bara 15 timmar.

Samma filial har inte öppet en enda timme på helger eller kvällstid, när föräldrar skulle kunna besöka biblioteket tillsammans med sina barn.

Folkbiblioteken fyller många funktioner. De är faktiskt demokratins grundpelare i lokalsamhället – som en av mycket få kommersiellt fredade mötesplatser.

Kulturdirektör Bibi Hidén ligger bakom förslaget. Hon säger i vaga ordalag att biblioteket ska utvecklas ”kvalitetsmässigt”, bl a genom att ”biblioteket deltar i olika evenemang” (??). Personalen ska vara mera rörlig, vill hon. Varför det? Hon vill flytta resurserna ”dit folk är”. I det sista avseendet vore det logiskt att ge områdesbiblioteken öppet någon timme på kvällar och helger.

Det finns statistik på hur kritiskt läget är för biblioteken i Helsingborg. Hur kan man i det läget tala om att ”utveckla” genom att avveckla?? Bibblan behöver större resurser och inte minst ett ombyggt eller helt nytt huvudbibliotek också med rejält upprustat bok- och mediebestånd.

2 reaktioner på ”Nya nedskärningar för Helsingborgs bibliotek”

  1. Hej, Sören!
    Jag vill bara förtydliga att Rosengårdens bibliotek har öppet en kväll i veckan (måndag). Det är inte mycket, sant, men ändå något. /AH

Kommentarer är stängda.