”Det finns mer än en sanning om Aleppo”

Krigets första offer är sanningen, konstaterade Phillip Knightley. Två andra brittiska journalister, Robert Fisk och Patrick Cockburn, skriver om mediebilderna från Aleppo (bilden).

”Det finns mer än en sanning att förmedla i den hjärtskärande berättelsen om Aleppo”, skrev den legendariske brittiske journalisten Robert Fisk för några dagar sedan i brittiska The Independent.

Fisk påminde om att många av de ”rebeller” som Väst har gett sitt stöd hör till de grymmaste och mest hänsynslösa i Mellanöstern. Och han jämför det som skildrats från Aleppo med striderna om Mosul, där IS grymheter har lyfts fram, medan Aleppo-rebellernas motsvarande grymheter ignorerats.

I helgen skrev i samma tidning  Patrick Cockburn under rubriken ”There’s more propaganda than news coming out of Aleppo this week” ytterst kritiskt om Västmediernas rapportering.

Jihadisternas som höll östra Aleppo lyckades framgångsrikt förhindra västjournalister att rapportera från staden, genom skrämsel och mord, skriver Cockburn.

Det har länge varit omöjligt farligt för journalister att bevaka av oppositionen kontrollerade delar av Syrien. Hotet mot västliga reportrar har varit reellt. James Foley halshöggs rituellt (se IS-filmen härunder) den 8 augusti 2014 och Steven Sotloff ett par dagar senare.

I stället har, fortsätter Cockburn,  utländska medier accepterat rapporter från personer som opererat med tillstånd av al-Qajda-dominerade grupper som Jabhat al-Nusra and Ahrar al-Sham, vilka kommit att ”dominera nyhetsrapporteringen”.

Kriget i Syrien präglar vår samtid. Miljoner människor har flytt. Flyktingfrågan påverkar också europeiska länder, inte minst Sverige. Terroristattentat, som det mot julmarknaden i Berlin, skapar rädslor och främlingsfientlighet. Allt står på spel.

Just därför är det avgörande att våra medier skildrar kriget på ett så tydligt vis som möjligt, i all dess komplexitet, med många motstridiga inre och yttre aktörer. Om det inte är möjligt borde rapporteringen i högre grad än nu präglas av ödmjukhet och insikten om att det finns inga enkla sanningar och att den som skildrar kriget i indianbokstermer med ”goda mot onda” förvränger och förenklar.

Eller med den nyligen bortgångne (7.12.16) australiensiske journalisten Phillip Knigtleys formulering i hans klassiska bok om krigspropaganda, Krigets första offer är sanningen”, där han skriver om hur propagandan delar in de stridande i ”vi de goda” och ”dom, de onda” och slår fast att …

… all krigspropaganda går ut på att skildra fienden så ond att allt vårt goda våld är tillåtet för att förgöra fiendens onda våld.

4 reaktioner på ””Det finns mer än en sanning om Aleppo””

  1. Nyheter-”news”-är vapen som används i det ständigt pågående propagandakriget.”Weaponized news”.Nyhetvapen.Målet är den mer eller mindre förprogrammerade nyhetskonsumenten.Alltför ofta ett förprogrammerat Ivan Pavlovskt reflexaggregat där synapserna ofta utlöses i exakt förutbestämda sekvenser.Propagandan strävar medvetet efter förenkling och det svart-vita perspektivet.Insiktsfull nyanserad dialog är bannlyst.Global Media Inc .Finns det bra propaganda och dålig propaganda?Ja.Det finns det nog.Men en lögnaktig propaganda är oftast kontraproduktiv.Kommer Global Media Inc någonsin att lära sig det?

  2. Det tragiska är att vi har en regering som uppenbarligen tar till sig den bild om kriget om Aleppo som förs ut via svenska media. Det minsta man begära av de, som sitter i regeringen, är att de tar till sig all den information som finns så lätt tillgänglig. Nu tycks man helt fastlåst i ett stereotypt tänkande som har sin grund i regimen i USA. Att isolera Ryssland och kriga bort en laglig regering i Syrien kommer inte att leda till fred.

  3. Det är bra att du uppmärksamma två erfarna journalisters kommentarer till medias rapportering från kriget i Syrien. Det är ingen överdrift att påstå att svensk medias rapportering från Mellanöstern inte firar några triumfer. Det finns inget intresse av att ha ett kritiskt förhållningssätt till sina informanter. Aningslöst gör journalister sig sig till språkrör för al-Qaida-grupper i östra Aleppo. Man kunde ryka på axlarna åt de här dumheterna. Men det allvarliga är ju att massmedia och journalister genom sin okritiska rapportering gör det möjligt för den svenska regeringen att sluta upp bakom Saudiarabien, Qatar, Turkiet, USA och västvärldens krig i Syrien och Mellanöstern.

Kommentarer är stängda.