Morden i Chapel Hill

v3-chapel-hill-victims-5

Offren för morden i Chapel Hill i USA var tre unga muslimska studenter, mördaren en 46-årig beväpnad islamofob.

craig-stephen-hicks

Tre muslimska studenter mördades i tisdags i Chapel Hill i North Carolina USA. Mediernas bristande bevakning av händelsen har lett till debatt.

Mohamad Elmasry, medieprofessor i Alabama, upprörs i ett inlägg på al-Jazira/english över att mördaren i amerikanska medier har framställts som en ”ensam galning”. Man har bortsett från att morden utövats i den antimuslimska atmosfär som uppstått i USA och Europa efter attentaten mot Charlie Hebdo-journalisterna i Paris.

Men tänk om det är så, skriver Elmasry, att islamofobi har blivit accepterat i ganska stora och inte bara högerextrema grupper i vissa områden i väst?

Västliga mediers skildringar av muslimer har granskats av forskare från Edward Said och framåt. Resultaten är nedslående. Muslimer framställs i generella termer som våldsbenägna, efterblivna fundamentalister som utgör hot mot västerländsk civilisation.

De mördade, alla skjutna i huvudet, utgjorde en liten familj, 23-åriga Deah Shaddy Barakat, hans fru Yusor Mohammad Abu-Salha, 21, och hennes syster, Razan Mohammad Abu-Salha, 19. Morden uppges ha haft karaktären av avrättningar, jämförbara med morden på satirtecknarna i Paris.

Deah Shaddy Barakat studerade till tandläkare och arbetade som volontär med tandvård till palestinska barn. Han gifte sig för mindre än två månader sedan. Också hans unga fru skulle utbilda sig till tandläkare.

Craig Stephen Hicks (bilden), 46, har gripits som misstänkt. I ett uttalande påstod den lokala polisen att morden handlade om en konflikt om vissa parkeringsutrymmen.

De båda systrarnas pappa, Dr Mohammad Abu-Salha, som driver en psykiatrisk klinik, hävdade i en lokala tidning att det rörde sig om ett uppenbart hatbrott. Morden begicks till följd av ”offrens religion och kultur”.

1000