iPhone – en filmindustri i fickan

Den första iPhonen presenterades av Steve Jobs för tio år sedan, den 9 januari 2007.

Apples Steve Jobs presenterade den första smarta telefonen, iPhone, på en historisk presskonferens i San Francisco.  Tio år har gått. Smarta telefoner har förändrat världen mycket mera långtgående än vad ens Jobs hade kunnat föreställa sig den där kvällen i SF.

Den första modellen började säljas i USA klockan 18.00 den 29 juni 2007. Den utsågs av Time Magazine till ”årets uppfinning” 2007. En uppdaterad version med 3G-teknik och navigationssystemet GPS släpptes 11 juli 2008 under namnet Iphone 3G. Denna blev tillgänglig i närmare 70 länder, däribland Sverige. Den senaste versionen, iPhone7 lanserades den 7 september 2016 i USA.

På den 100 minuter långa presentationen ovan beskriver Jobs iPhonen som tre i ett, en widescreen iPod med touch kontroll, en revolutionär telefon och ett verktyg för internetkommunikation”.

Den lilla telefonen gjorde Apple till världens största företag och iPhonen sägs vara den mest lönsamma produkt som någonsin producerats.

På EYE, det moderna Filmmuseet i Amsterdam, såg jag i höstas en iPhone 3G från 2008 (den första telefonen med video kamera) i en högtidlig glasmonter, med texten:

”I dag bär alla en hel filmindustri i fickan. En smartphone är en kamera, ett filmarkiv och en ”duk” för filmprojektion, allt i ett. Och med en fortsättning att trots allt är film detsamma som på bröderna Lumiéres tid: ljus och rörelse.

Bilderna: Ovan iPhone 3G i monter på EYE i Amsterdam. Här under den första iPhonen från 2007.

Fotnot: Detta är den första av två bloggar om tio år med smarta telefoner.