It-bolagens motvilja mot skatter

It-företagen i Sverige omsätter miljarder men betalar minimal skatt här.

Liberalernas Jan Björklund intervjuades i april 2016 efter beskedet om Findus nedläggning i SVT:s Agenda, programmet med fördjupande journalistik. Björklund hade två kommentarer. Han stördes av att politiker rest ner till Bjuv, ”politiker ska inte ge sig ut och gapa” hette det.

Hans andra ”insikt” var att Findus nedläggning berodde på det dåliga företagsklimatet i Sverige. Se bara på hur framgångsrika Spotify behandlats, exemplifierade denne Björklund, de populistiska utspelens obestridde mästare. Någon följdfråga ställdes inte.

I tidningen ETC granskas den framgångsrika svenska it-branschen och hur man undviker att betala skatt. Branschen omsätter många miljarder men betalar ringa eller ingen skatt alls i Sverige.

Spotify expanderar,  går med förlust och betalar ingen skatt alls. Framtida vinster kommer att skattas i Luxemburg, där företaget registrerats, liksom svenska Skype.

I januari förra året gick bland andra Spotify-grundaren Martin Lorentzon ut och krävde att regeringen skulle sänka skatten på personaloptioner. Annars hotade de med att flytta verksamheten utomlands (trots att bolaget alltså redan var registrerat i Luxemburg). Det måste varit detta Björklund hade snappat upp och upprörts över.

Spotify lyckades med sin utpressning. För två månader sedan meddelade regeringen skatten på personaloptioner sänks för startup-bolag i upp till tio år efter bildandet. Effekten blir att bolagen kan kompensera sina anställda utan att behöva betala arbetsgivaravgifter, och de anställda kan deklarera sin inkomst som kapital istället för lön.

IT-jättarna i Sverige ägnar stor energi åt att minimera skatterna. Under 2015 omsatte it-giganterna Apple, Facebook, Amazon, Google och Linkedin 2,7 miljarder kronor i sina svenska bolag. På det redovisade de en vinst på 121 miljoner kronor och sammanlagt 24 miljoner kronor i skatt.

Spotify omsatte 2015 närmare 20 miljarder kronor, skrev Affärsvärlden. Rörelseförlusten under samma period låg på cirka 1,8 miljarder kronor.

Bilden: Martin Lorentzon, grundaren av Spotify. Foto: alloverpress.