Sofistikerat valfusk i Helsingborg

 

Ändrade valkretsar och procentspärrar inför nästa val i Helsingborg innebär sofistikerat valfusk.

Den borgerliga majoriteten beslutade inför valet 2014 att ändra på stadens valkretsindelning. Enbart härigenom kunde man vinna valet.

Under våren har den blågröna majoriteten bestämt sig för att göra om reptricket. Man sänker spärren för småpartier från tre till två procent. Därmed har man sannolikt säkrat segern också i valet 2018. Både centerpartiet och kristdemokraterna låg då under tre procent.

Det här är ett skumt trixande med amerikansk förebild. Där kallas det gerrymandering och har flitigt använts manipulativt av båda de stora partierna, som ett slags sofistikerat valfusk. Att som i Helsingborg i två val efter varandra ändra valkretsindelningen är inte bara uppseendeväckande utan odemokratiskt och obehagligt.

Självfallet borde en icke-politisk valmyndighet svarat för valkretsindelningen i ett land som Sverige – i stället för partipolitiker som uppenbart agerar i egenintresse.

Som argument för en lägre procentspärr har det sagts att det skulle vara ”mera demokratiskt”. Men varför inte slopa alla spärrar då?

Spärrarna har ju ett syfte. De är en del av de demokratiska förutsättningarna med åtminstone två syften, att underlätta parlamentariska majoriteter och utesluta udda småpartier som kan bli grus i det demokratiska vardagsarbetet.

I onsdagens HD får frågan därtill en personlig dimension. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson har en relation med centerpartiets Maria Larsson. ”Moderaternas ändrade ståndpunkt har satts i samband med att kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och Centerns Maria Nilsson är ett par sedan förra året”, skriver HD.

Genom de ändrade valkretsindelningarna och den sänkta procentspärren säkras ju mer eller mindre centerpartiets mandat i det kommande kommunalvalet i Helsingborg.

Danielsson viftar föga förvånande bort frågeställningen. Den har inte diskuterats vid frukostbordet.

Får det gå till så här i politiken, ens på helsingborgsk bynivå? Varför ska vi då gå och rösta?

Fotnot: Läs också en tidigare blogg, ”Konsten att stjäla ett val. Demokratin manipuleras i Helsingborg”.

Teckning: Staffan Sommelius

2 reaktioner på ”Sofistikerat valfusk i Helsingborg”

  1. De partier som inte vill ändra valkretsindelningen agerar lika odemokratiskt. En oförändrad indelning skulle innebära större chans för dem att vinna valet. Som sagt, systemet är riggat av politiker för politiker.

    1. Systemet är riggat av politiker för politiker, precis LHGL! Men orimligt att valkretsar och spärrar ändras i två val efter varandra av politiker som själva drar fördel av ändringen, ja till och med genom ändringarna säkrar majoriteten i kommunfullmäktige.

Kommentarer är stängda.