USA-bomber över Mosul en krigsförbrytelse?

USA kan ha begått en krigsförbrytelse när man bombade Mosul med bortåt 200 civila offer, skriver Amnesty i en rapport.

När den USA-ledda alliansen i helgen bombade västra delarna av den irakiska staden Mosul i jakten på IS-soldater, kan man ha gjort sig skyldig till krigsbrott och brott mot folkrätten, skriver Amnesty International.

Hundratals civila har dödats i koalitionens flyganfall i Mosul. Den 17 mars skedde en av de dödligaste attackerna, när upp till 150 civila dödades i ett amerikanskt flyganfall.

”Det faktum att irakiska myndigheter upprepade gånger rått civila att stanna hemma i stället för att fly pekar på att koalitionsstyrkorna borde ha känt till att dessa anfall sannolikt skulle leda till ett stort antal civila offer”, säger Amnestys observatör Donatella Rovera i rapporten.

– Disproportionerliga och urskiljningslösa attacker kränker internationella humanitära lagar och kan utgöra krigsförbrytelser, säger hon till The Guardian.

Humanitära grupper har upprepade gånger varnat för fler civila offer i det tättbefolkade Mosul, Iraks näst största stad. Detta särskilt sedan den USA-ledda koalitionen allt mer använt flygbombning och artilleri mot tätbefolkade områden.

I tidigare slag om Falluja och Ramadi tömdes städerna på sin befolkning innan den irakiska regeringen inledde kampen mot IS. I Mosul har invånarna tvärt emot fått order att inte lämna sina hem för att förhindra nya stora flyktingskaror.

När operationerna för att återerövra Mosul inleddes bodde fortfarande en miljon människor i staden. I dag uppskattar FN att 400 000 civila fortfarande finns i staden.

Donald Trump har lovat att ”utrota” IS. En diskussion pågår nu om Trumps hållning har lett till  färre begränsningar då det gäller flygattacker och artilleri mot tättbefolkade områden. Presidenten har delegerat det mesta av ansvaret för kriget mot IS till sin försvarsminister, generalen Jim “Mad Dog” Mattis.

Till saken hör att USA och Storbritannien anklagade Ryssland för krigsförbrytelser när luftangrepp mot syriska Aleppo i höstas, med hundratals civila offer.

En reaktion på ”USA-bomber över Mosul en krigsförbrytelse?”

  1. Efter Rysslands bombning av Aleppo krävde svenska regeringen utökade sanktioner mot Ryssland i EU. För att visa att det inte bara var ett hycklande i mänskliga rättigheters namn så antar jag att Lövén tar upp bombningarna i EU och kräver lämpliga sanktionsåtgärder mot de som bombade civilbefolkningen i Mosul

Kommentarer är stängda.