I FN nu: Förbjud kärnvapen

I FN inleds nu samtal vars mål är att förbjuda kärnvapen.

I måndags inleddes förhandlingarna i FN om ett avtal med målet att  förbjuda kärnvapen, på liknande vis som man tidigare klassificerat landminor och clusterbomber som förbjudna vapen. I juli och juni kommer själva avtalet att förhandlas fram.

Svenska Läkare mot kärnvapen, som drivit frågan länge, deltar i samtalen i New York. På sin blogg konstaterar man att utgången av samtalen är oviss. Dock stödjer två tredjedelar av FN:s medlemsstater arbetet med att förbjuda kärnvapen. ”Med starka hälsningar från såväl utrikesministrar, påven och ICRC, Internationella Röda korset, är det tydligt att världen inte tänker låta kärnvapenstaternas protester låta hindra dom.”

USA, Frankrike och Storbritannien – valde att bojkotta samtalen. Innan samtalen inleddes höll USA:s FN-ambassadör Nikki Haley en presskonferens utanför ingången till generalförsamlingens mötessal, rapporterar SVT. Hon menade, med stöd av ambassadörerna för kärnvapenmakterna Storbritannien och Frankrike att ett kärnvapenförbud inte skulle fungera.

– Finns det någon som tror att Nordkorea kommer att gå med på ett förbud, sa hon, Nordkorea kommer jubla och för oss skulle det bli det farligare.

Totalt valde ett 20-tal länder att inte delta i samtalen i generalförsamlingen, däribland Ryssland och många Nato-länder, eftersom Natos militära strukturer ytterst bygger på kärnvapen.

Mer än 2000 vetenskapsmän har skrivit ett  öppet brev till stöd för samtalen, däribland 28 Nobelpristagare.

New York Times konstaterar att samtalen stöds av många fredsgrupper och leds av Österrike, Brasilien, Irland, Mexiko, Sydafrika och Sverige.

Bilden ovan från 1982 visar några av de 30 000 kvinnor som bildade en kedja utanför Greenham Common i Storbritannien i en protest mot nukleära missiler. Foto: Edward Barber.

Bilden här under från USA:s presskonferens vid ingången till generalförsamlingens sal i FN.