Förbereder Trump nytt storkrig?

USA:s vapenaffär med Saudiarabien, som undertecknades på lördagen, kan vara den största i världshistorien. Mera vapen till Saudiaarbien kan leda till storkrig i Mellanöstern – mot Iran.

Donald Trumps första utlandsresa som president gick till Saudiarabiens huvudstad Riyad. Där mottog han den saudiska Abdulaziz al-Saud-guldmedaljen, som hängdes om hans hals av den Saudiske kung Salman i det saudiska kungapalatset.

Dessutom undertecknade den amerikanske presidenten ett gigantiskt vapenkontrakt på över hundra miljarder dollar (960 miljarder kronor) med Saudiarabien. Det är den största vapenförsäljningen i USA:s historia, skriver Gunilla von Hall i Svenska Dagbladet, en vapenaffär som ”kan förändra spelplanen i Mellanöstern”.

Att USA:s största vapenaffär någonsin per definition är den största vapenaffären hittills i mänsklighetens historia verkar ytterst troligt.

I TT:s rapport från Trumps resa (publicerad i bl a HD) citeras ett uttalande av USA: utrikesminister Rex Tillerson, f d oljedirektör för Exon:

– Detta (avtalet) ska särskilt ses mot bakgrund av skadlig iransk påverkan och de Iranrelaterade hot som förekommer mot samtliga saudiska gränser, förklarade den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson när han på en presskonferens i Riyad tillsammans med sin saudiske kollega Adel al-Jubeir presenterade vapenavtalet länderna emellan.

I samma telegram uttrycker den saudiska utrikesministern sin belåtenhet med avtalet, som han menar egentligen är värt 380 miljarder dollar (3 500 miljarder kronor).

Vad menar Tillerson med ”Iranrelaterade hot som förekommer mot samtliga saudiska gränser”? Skulle Iran stå i begrepp att starta ett krig genom att överfalla Iran? Det är förstås en grov lögn.

Däremot är Saudiarabien och Iran ärkefiender, i synnerhet i Syrienkriget.

Tidigare i år diskuterades ett EU-embargo mot vapenförsäljning till Saudiarabien. Motiven var tydliga nog, som jag då skrev i en bloggkommentar:

”Saudiarabien bombar skolor, sjukhus och till och med pågående bröllop i Jemen. Man använder vapen från Europa, från USA och Kanada.

EU:s lagar förbjuder vapenexport som används människorättskränkande. En FN-rapport som läckts pekar på mer än 100 sådana kränkningar. 75 procent av alla jemenitiska barn som dör i kriget dödas av saudiska bomber.”

President Obama stoppade amerikansk vapenförsäljning till saudierna. Det gjordes efter en bombattack mot en begravning i Jemen 2016 av den Saudiledda koalitionen.

När nu Trumps regering vräker vapen över saudierna kan det inte uteslutas att det finns dolda motiv, ytterst ett amerikanskt krig mot Iran, fört genom agenten Saudiarabien, som också av allt att döma innehar kärnvapen.

Att medvetet bidra till att skapa förutsättningar för ett sådant förödande krig är mer än fasansfullt, ett brott mot mänskligheten.

Bortsett från det nämnda worst case-scenariet är det uppenbart förfärande att förse en totalitär och människorättskränkande diktatur som Saudiarabien med ohyggligt stora vapenresurser.

Det ser illa ut för allas vår framtid.