Mosul – miljonstad bombad till grus

Mosul, tidigare Iraks näst största stad, med anor till Gamla testamentets tid, är nu krigshärjad i hårda strider mellan IS och den USA-ledda koalitionen med höga tal på civila dödsoffer.

Mosul hade 2015  uppskattningsvis 1 750 000 invånare och var Iraks näst största stad, vid stranden av floden Tigris, 40 mil norr om Bagdad. Här levde och dog många av gamla testamentets profeter, som profeten Jona, han som överlevde i valfiskens buk.

Sedan 2014 behärskas Mosul av IS. Hårda strider förs mellan IS och den USA-ledda koalitionen för att återta staden, till priset av väldiga civila offer. I dag är stora delar av miljonstaden ett ruinlandskap. Se Felipe Danas (AP) bilder från den krigshärjade staden.

Striden om Mosul är den viktigaste urbana striden sedan andra världskriget, säger den amerikanske generalen Stephen Townsend, som leder koalitionens styrkor:

– Det är tufft och brutalt: hus för hus och kvarter för kvarter.

USA trappar nu upp sin militära närvaro i Irak. Fler trupper för markstrider har sänts till landet. Antalet soldater hemlighålls. Allt fler privata legoknektar hyrs in till kriget. USA släpper 600 bomber i veckan över Mosul. De flesta rapporteras aldrig i medierna.

Mosul kommer troligtvis att intas av regeringssidan, skriver föreningen Iraksolidaritet. Slutoffensiven har redan pågått i 8 månader och USA-koalitionens liksom regeringssidans bombningar i 33 månader. Men priset är fruktansvärt, väldiga civila offer.

New York Times går igenom siffror från organisationen AirWars, som försöker föra statistik i Irak och Syrien. Det finns en risk att USA:s bombräder mot IS i Irak och Syrien har dödat tusentals, skriver NYT.

Human Wrights Watch anger antalet civila dödsoffer i Irak under 2016 till minst 9 153 irakier och citerar en FN-källa.

Flera olika krig förs samtidigt i Irak. Ett av dem är ett proxykrig (krig genom ombud) som  förs i Irak mellan Iran och Saudiarabien. President Trump har många antiiranska rådgivare och vid Trumps besök i Saudiarabien nyligen undertecknades ett vapenavtal, där USA säljer vapen för 1000 miljarder kronor till Saudiarabien. Många av de vapnen kan komma till användning i Irak.

Det är extra sorgligt att vår svenska regering ger sitt fulla stöd till USA-koalitionen och miliserna, skriver Iraksolidaritet, som också upprörs av att regeringen inte ens fördömer USA-koalitionens bombningar av civila och ställer krav på att noggranna undersökningar görs.

Bilden här under visar antalet civila dödsoffer i Irak och Syrien månad för månad, i huvudsak av amerikanska bomber. Grafen underst av amerikansk militär bekräftade offer.

Alla foton av Felipe Danas (AP).