Pilane: Skulptur i natur

Skulptur i Pilane med moderna skulpturer utplacerade på ett mångtusenårigt gravfält på Tjörn i Bohuslän bjuder på en av årets stora svenska konstupplevelser.

För elfte sommaren i rad arrangeras Skulptur i Pilane, där moderna konstverk placerats ut på strategiska ställen i gravfältets landskap. Effekten är ofta överväldigande, när natur och skulptur samverkar, på ett sätt som mycket sällan är möjligt i andra sammanhang.

Pilane gravfält på Tjörn i Bohuslän är ett unikt kulturlandskap. Får betar mellan ett nittiotal domarringar, resta stenar och stensättningar från sten- och järnåldern, de äldsta från början av vår tideräkning, år noll. Människor var bosatta här redan för 8000 år sedan.

På håll är det första jag ser Jaume Plensas vita porträttbyst, placerad på en hög kulle, den har fått stå kvar från förra sommaren. På avstånd verkar den spanske konstnären Jaume Plensas 14 meter höga huvud var gjort av marmor, och så är det nästan, verket är gjort av glasfiber med en yta av marmorpulver.

Närmare ingången reser sig en väldig och vacker häst på bakbenen. Det fem meter höga verket är gjord av metalltråd av Mohannad Soleman, som kommit till Sverige som flykting från krigets Syrien och numera bor i Göteborg.

Den polska konstnären Magdalena Abakanowicz avled i april, 86 år gammal. Hennes Ten seated figures visar en ”domarring” för vår tid. På tio höga stolar sitter groteska figurer, utan huvuden och armar – och utan hjärtan, gjutna i gjutjärn och samlade i en ring. Varje figur är gjuten av järn och tre meter hög.

Förrutom de tre nämnda konstnärerna visas verk av Pia Hedström, Sophie Ryder, Tony Cragg , Xavier Veilhan och Martin Sjöberg.

Fotnot 1: I höstas blev Skulptur i Pilane utnämnd till en av Europas 10 bästa skulpturparker av brittiska The Guardian, ”10 of the best scupture parks in Europe”, i fint sällskap med bland andra Vigelandsparken och danska Louisiana.

Om tanken på en skulpturpark i Sofiero i Helsingborg fått leva och utvecklas hade Sofiero kanske kunnat hävda sig i sammanhanget. Nu är det inte skulpturer i parken som gäller – utan ett lyxhotell bredvid det gamla slottet.

Fotnot 2: Utställningen pågår till den 3/9, alla dagar 9 – 19. Förra året besöktes den av 40 000 betalande åskådare.