Kommunfullmäktige diskuterar kvinnors klädsel

Kommunfullmäktige i Helsingborg har diskuterat kvinnors och polisers klädsel i veckan. Fördomarna slog ut i full blom.

Helsingborgs kommunfullmäktige diskuterade i veckan kvinnors klädsel. Michael Rosenberg, SD:s kommunalråd, hade synpunkter på både om kvinnor bar sjal eller långa tröjor. Han tänkte högt, enligt HD, och föreställde sig följande:

Tänk om nudistföreningen varit stark inom Polisen och att alla poliser skulle vara nudister – hade ni tyckt det var häftigt?

Långa tröjor, nakna poliser, huvuddukar på kvinnor – vilken tankeröra.

Maria Winberg Nordström, Liberalernas kommunalråd, hade tyvärr liknande tankegångar.

– Slöja som företeelse är ett uttryck för hederskultur och hedersförtryck, det är bara kvinnorna som ska skyla sig.

Winberg Nordström borde göra en studieresa till något islamskt land, det finns många att välja på, eller kanske rentav bege sig ända till Söder i Helsingborg och tala med de muslimska kvinnor som lever där. Hon har mycket att lära sig.

Politiker som yttrar sig i en fråga i kommunfullmäktige borde inte föra fram pinsamt okunniga åsikter som bara spär på fördomar, som de båda kommunalråden Michael Rosenberg och Maria Winberg Nordström.

Som tur var finns numera i Helsingborgs kommunfullmäktige den första kvinnan i församlingen som bär sjal, socialdemokratiska Ajat El-Khalayeli. Hon gick också upp i talarstolen och vände sig till Michael Rosenberg.

– Du kan inte säga att detta är förtyck. Du vet inget om detta. När du säger vad vi ska ha och inte ha på oss – då är det inte jämlikhet. Jag förstår inte varför du vill förtrycka kvinnor och inte låta dem bära sjal, sa hon.

Bilderna: T v Ajat El-Khalayeli, kommunfullmäktigeledamot i Helsingborg. Målningen till höger visar en fiskarflicka i Baskemölla på Österlen. Den är utförd av August Hagborg (1852 – 1921).