712 båtflyktingar räddade utanför Tripoli

65 000 båtflyktingar har i år tagit sig från Libyen till Italien. 1828 har drunknat på vägen. I söndags räddades 700 båtflyktingar av ett irländskt fartyg.

Ett irländskt örlogsfartyg räddade under söndagen 712 båtflyktingar ute på havet, 40 km nordväst om Tripoli, rapporterar Al-Jazeera. Sex av migranterna var då medvetslösa.

Fartyget, Le Eithne, kommer att transportera flyktingarna till en säker hamn i Italien, där de överlämnas till italienska myndigheter. Bland de flyende fanns 14 gravida kvinnor och fyra småbarn under fyra månaders ålder.

– Jag är mycket stolt över alla liv vi räddat, inte ett enda gick till spillor, sa fartygets kapten Brian Fitzgerald till den irländska televisionen.

Tidigare i juni drunknade 126 asylsökande på väg till Europa i Medelhavet, sedan deras farkost sjunkit efter det att dess motor blivit stulen.

Ligor i Libyen har gjort det till lönsam business att packa flyktingar i bräckliga båtar. Ändå har hittills i år 65 000 båtflyktingar lyckats ta sig från Libyen till Italien. Alla har inte överlevt. Antalet drunknade från årsskiftet till den 14 juni är 1828 personer, enligt IOM, FN:s International Organization for Migration.

I svenska medier har jag inte sett ens en notis om händelsen, men jag kan ha fel.

Oavsett det är de tiotusentals båtflyktingarna från Libyen med Noam Chomskys term inte ”värdiga offer”, de är inte nyhetsmässiga i västerländska medier. Det beror dels på att de överlevde, men i synnerhet på att de är utfattiga och desperata människor på flykt undan krig och nöd.

En reaktion på ”712 båtflyktingar räddade utanför Tripoli”

  1. Du har rätt i att just den irländska örlogsmannens insats inte uppmärksammats. Däremot finns det mycket på nätet , DN, Sveriges radio mfl,om det svenska kustbevakningsfartyget Triton. Hon har räddat många och deltog i samma operation som irländaren i söndags.”Kustbevakningens fartyg KBV 002 har under söndagen räddat 341 personer från två gummibåtar och en träbåt. Ytterligare 232 migranter har tagits emot från ett örlogsfartyg. Triton är nu på väg mot Italien med 573 människor ombord samt två avlidna.”

Kommentarer är stängda.