SVT:s ubåtar i Gävle – rötmånadsjournalistik?

SVT:s larm om ubåt inne i Gävle hamn rötmånadsjournalistik?

SVT rapporterade som en huvudnyhet på tisdagskvällen difffusa uppgifter om en ”misstänkt ubåt i Gävle hamn”. Med bild och intervjuer uppmärksammades utifrån SVT Gävleborg att ett misstänkt ”främmande föremål” påträffats under en ekolodning i hamnen i slutet av juni.

Efter två observationer med ekolod försvann ”det misstänkta föremålet”.

F d sjöofficeren Göran Frisk säger till SVT att det är underligt att det misstänkta föremålet (i klartext ska vi uppfatta det som ”den ryska ubåten”) lagt sig inne i Gävle hamn bara fem meter under vattenytan, med stor risk att bli påkörd.

Jag uppmärksammar SVT:s ubåtslarm via min app. Under nyheten står en upplysande text, som i sammanhanget blir lätt ironisk:

”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.”

I nyhetsinslaget intervjuas en anonym ”tidigare sjömilitär” som studerat rapporten och så ovan nämnde Göran Frisk.

Det är obegripligt varför det opartiska SVT inte talat med någon av de många kompetenta författare och journalister som under de senaste decennierna tagit fram kritiska granskningar av de många återkommande ubåtslarmen som i efterhand ett efter ett visat sig vara mest tunna soppor kokta på några rostiga spikar och kryddade med russofobi.

Eftersom det inte skett och i brist på uppföljningar känns ubåtshistorien mest som slapp rötmånadsjournalistik.