”Sverige bör säga nej till kärnvapen”

Nio Nobelpristagare skriver att det stora hotet mot Sverige inte är en rysk invasion av Sverige  utan ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland som börjar av misstag, Stockholm och Göteborg kan utplånas. En atomvinter är en annan kuslig tänkbar konsekvens.

”En kärnvapenfri värld må vara en vacker dröm. Att atombomber är otäcka stod fruktansvärt klart redan i Hiroshima 1945. Tyvärr är det också en illusion att evig vänskap mellan jordens folk…”

Dagens Nyheter raljerade 31/8  i sin huvudledare mot utrikesminister Margot Wallströms engagemang i FN:s konvention om ett förbud av kärnvapen. Hon satt i ”en idyllisk bubbla på UD och vägrade ta till sig av verkligheten”, hette det.

Riksdagen bör säga nej till att ratificera kärnvapenförbudet. Bäst vore att omedelbart lägga ned projektet för svensk del, dundrade DN i samma ledare.

Den officiella politiken i Sverige har under ett halv sekel varit blocköverskridande mot kärnvapen i FN:s anda. Nu när Sverige efter värdlandsavtalet bjuder in Sverige i ”Nato-värmen” framställs gång på gång kärnvapenmotståndet som naivt och orealistiskt.

Kärnvapen- och Nato-motståndare skildras gång på gång som snudd på landsförrädare och Putinkramare.

Därför är det befriande att på DN-Debatt på torsdagen läsa ett engagerat inlägg under rubriken ”Sverige bör säja nej till kärnvapen”, undertecknat av nio nobelpristagare och svenske fysikprofessorn Max Tegmark.

Nobelpristagarna uppmanar regeringen att stå fast vid sin antikärnvapenhållning och underteckna FN:s kärnvapenförbud i höst.

Det stora hotet mot Sverige är inte en rysk invasion av Sverige  ”eller att Nordkorea vätebombar Stockholm, utan är ett kärnvapenkrig mellan USA och Ryssland som börjar av misstag, genom felbedömning eller terroristprovokation.”

Med Natotrupper i Sverige (som man från rysk sida sant eller fel tror är utrustade med kärnvapen) kan också efter ett missförstånd storstäder som Stockholm och Göteborg utplånas av kärnvapen:

”Den fasansfullaste faran för Sverige kan vara en atomvinter där eld och rök från så få som tusen detonationer förmörkar atmosfären tillräckligt för att utlösa en global mini-istid med vinterväder året runt.”

Efter ett kärnvapenkrig kan temperaturen i Sverige bli femton grader kallare än normalt, enligt en klimatanalys från 2007 som publicerades i Journal of Geophysical Research.

Slutsatsen är självklar menar Nobelpristagarna, att pressa kärnvapenländerna att minska sina arsenaler:

”De som stödjer FN:s kärnvapenförbud är inte naiva och tror inte att det magiskt kommer att få bort alla kärnvapen. Målet med fördraget är i stället att stigmatisera kärnvapen …”.

De politiker som bortser från dessa grundläggande realiteter tar på sig ett fruktansvärt ansvar, liksom de medier som inte sätter in kärnvapenfrågan i sitt kusliga dödliga sammanhang. Samma dag som artikeln publicerades på DN-debatt noterades den inte alls i SVT:s nyhetsprogram, där man som så ofta ägnade sig åt det politiska spelets ömkliga turer.

De som undertecknar artikeln är:

Peter Higgs, University of Edinburgh, nobelpristagare i fysik 2013

Eric Kandel, Columbia University, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2000

Wolfgang Ketterle, MIT, nobelpristagare i fysik 2001

Edvard Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

May-Britt Moser, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, nobelpristagare i fysiologi/medicin 2014

William Phillips, Joint Quantum Institute, nobelpristagare i fysik 1997

David Politzer, Caltech, nobelpristagare i fysik 2004

Richard Roberts, New England Biolabs, nobelpristagare i fysiologi/medicin 1993

Max Tegmark, MIT, fysikprofessor

Frank Wilczek, MIT, nobelpristagare i fysik 2004.

2 reaktioner på ””Sverige bör säga nej till kärnvapen””

 1. Det är klart att Sverige ska säga nej till kärnvapen. Men kom ihåg:
  ”De som stödjer FN:s kärnvapenförbud är inte naiva och tror inte att det magiskt kommer att få bort alla kärnvapen. Målet med fördraget är i stället att stigmatisera kärnvapen …”

  1. Så jävla enkelt är detta inte.
   Men ni som inte fattar bättte kan fortsätta denna meningslösa argumentation.
   Lyssna på alla inte bara Guran med nice utseende.
   Lycka till
   Gå till botten och bli Försvarsanställd.
   Då kommer du att veta!
   Kram.

Kommentarer är stängda.