Skåne är inte Katalonien

Hur är det med den skånska nationalismen och separatismen, undrar Cecilia Garme i Vi-tidningen?

”Därför är Skåne inte Katalonien” är rubriken på en artikel i Vi-tidningens decembernummer, skriven av Cecilia Garme, utan kunskap om Region Skånes beslut att göra den rödgula skånska flaggan till en officiell symbol (se min tidigare blogg här).

”Den fria republiken Skåne?

Tanken är galen, men vad vet man, när EU-länder som Spanien och Storbritannien skakas av regionala uppror?”

Skåne är speciellt, skriver Garme:

”Skilt från resten av Sverige av storskogarna på Smålandsgränsen. Den rödgula flaggan är hissad på var och varannan flaggstång och på sajten Skånska ordlistan kan man rentav söka visum – bara på skoj, men ändå. I Skåne finns ett av Nordens äldsta universitet och bara några kilometer bort ligger den hippa storstaden Köpenhamn, jämförbar med Barcelona.”

Det där med flaggor stämmer ju bara inte, inte än så länge. Men på Skånska ordlistans sajt kan den som vill faktiskt fylla i en visumansökan.

Man kräver uppgifter om ”storleg på hossor”, ”vad hidder din karing/gubbe” och ska kryssa för ett av alternativen: E du? • Påg, •Tös, Ved inte vicket. Syftet med rejsan, kanske studier, av •Den välklingande dialekten, •Den goa maden, • Ta opp bedor eller •Eda rögad ål. Eller rentav • Se etter glyttar?

Ja, ja.

Cecilia Garme ger ganska snart upp försöken att jämföra Skåne med Katalonien. Hon tar upp Skånepartiet som var ett av 15 skånska missnöjespartier 1998. Partierna gick samman i ”Skånes väl” som i sin tur allierade sig med Sverigedemokraterna. Hon citerar nationalistiska SD:s Richard Jomshof (med rötter i Helsingborg), som talar om ”en nationalism som bejakar att regioner sticker ut och för fram sin egen kultur, men de aldrig får syfta till att slå sönder nationalstaten.”

Därmed betonar Cecilia Garme att frågan om skånsk egenart och skånsk flagga hänger samman med just Sverigedemokraterna, som nu alltså fått gehör för sin rödgula Skåneflagga i regionen.

Återstår att se vad det innebär i praktiken. Jag hör till de ryggmärgsskeptiska.

Illustration: Mattias Käll/Vi.

En reaktion på ”Skåne är inte Katalonien”

  1. Inte bara ryggmärgsskeptisk. Det går kalla kårar utmed hela kroppen. Många ser kanske denna fråga som en krusning i debatten men i förlängningen kan skåneflaggan leda till en okontrollerad regional kravutveckling som kan sluta illa.

Kommentarer är stängda.