Ett ”erbjudande” från Postnord …

Vid årsskiftet höjs portot med trettio procent, samtidigt som ett vanligt brev delas ut efter två dagar i stället för efter en.

Postnord höjer från årsskiftet inrikesportot från sju kronor till nio kronor, alltså med närmare 30 procent. Utrikesportot höjdes tidigare till skandalösa 21 kronor. Den sistnämnda siffran kan jämföra med priset på ett brev från Frankrike till Sverige, 1,10 euro eller cirka elva kronor

Inte nog med det. Vid årsskiftet träder en ny postförordning i kraft. I en debattartikel i Svenska Dagbladet på fredagen skriver Anders Holm, vd för Postnord Sverige att vi privatkunder ska ”erbjudas en ny tjänst”. Det där är en omskrivning för att breven från årsskiftet kommer att ta två dagar i stället för en, hur nu det kan kallas ”ett erbjudande”.

”I realiteten blir den nya tjänsten vi nu kommer erbjuda privatkunder en ny tjänst. En viktig förändring är ett ökat krav på leveransprecision då 95 % av breven ska delas ut ­senast efter två arbetsdagar, oavsett var i landet breven har postats. Tidigare skulle 85 procent delas ut senast nästföljande arbetsdag.”

Det där med två dagar är en sanning med modifikation. Det som postas en torsdag levereras exempelvis efter fyra dagar, en fredag efter tre dagar.

En fungerande post är väsentlig infrastruktur i ett levande samhälle. Det är en bedrövelse att Postnords sönderfall fortsätter – och att människors möjligheter att skriva brev beskärs ytterligare.

Ytterst är det politikernas ansvar, de politiker som länge till varje pris velat privatisera postverksamheten och konkurrensutsätta den.

Foto: Lars Pehrson/SvD

2 reaktioner på ”Ett ”erbjudande” från Postnord …”

  1. Håller med till fullo. Häromveckan fick jag ett ömtåligt paket där Postnord lyckats förstöra innehållet. När jag kontaktade avsändaren så suckade han bara och skrev att det är så vanligt med förstörda försändelser hos Postnord att snart inte går att att skicka paket med dem. Ministern Peter Eriksson påstod att svenskarna skickar så få brev numera så därför tar utdelningen längre tid!? Är det någon som kan förklara för mig vad han menar?

Kommentarer är stängda.