Fredspriset till ICAN och Beatrice Fihn

I dag söndag tilldelas ICAN Nobels fredspris, som i Oslo emottas av ICANs generalsekreterare svenska Beatrice Fihn, uppväxt i Göteborgsförorten Angered.

På Nobeldagen får i Oslo 34-åriga svenska Beatrice Fihn, generalsekreterare för ICAN, motta Nobels fredspris, för organisationens arbete för ett förbud mot kärnvapen. Sverige har genom utrikesminister Margot Wallström varit pådrivande i det arbetet.

Efter beskedet om priset sa Beatrice Fihn:

– Det är ett väldigt symboliskt pris för det långa arbetet mot kärnvapen som civilsamfundet har gjort i årtionden och det betyder också väldigt mycket för överlevare från Nagasaki, Hiroshima och kärn­vapen­tester runt om i världen, ­säger hon.

Också Margot Wallström gladdes åt fredspriset till ICAN:

– Det finns 15 000 kärnvapen i världen. På senare tid har vi hört länder hota med användning och risken för misstag och missbedömning har ökat, säger Wallström.

Efter hårda påtryckningar från olika nyckelpersoner i Trumps regim har dock den svenska regeringen backat. Konsekvenserna av ett undertecknande ska ”utredas” och kommer inte att presenteras förrän efter nästa års val.

Det började med ett brev från försvarsminister James Mad Dog Matthis (under Irakkriget var han ansvarig för den s k bröllopsmassakern med mord på många civila) till försvarsminister Peter Hultqvist och har sedan fortsatt med obehagliga hot från USA mot Sverige från en rad amerikanska nyckelpersoner, senast av USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison och förmodligen också från utrikesminister Rex Tillerson som i tisdags träffade Margot Wallström i Bryssel.

Donald Trumps regim utövar hårda påtryckningar på den svenska regeringen. Varför? Förmodligen därför att ett svenskt Nato-medlemskap anses viktigt i Pentagon, sannolikt för att få möjlighet att upprätta baser och utplacera trupper i Sverige.

Det svenska folket vill se ett svenskt undertecknande av FN-förbudet. Enligt en färsk undersökning gjord av Sifo vill nio av tio svenskar att Sverige undertecknar avtalet, 94 procent av rödgröna väljare, 82 procent av de borgerliga. Undersökningen var beställd av Olof Palmes Internationella center. Folkviljan är inte att ta miste på. De flesta svenskar är också mot Natomedlemskap, 49 procent mot 33 procent (Sifo, 2016).

Låt oss glädja oss åt fredspriset till ICAN, ett viktigt steg mot en bättre värld. Och låt oss tillsammans kämpa för ett fortsatt alliansfritt Sverige, också som en kärnvapenfri zon, likt Finland.

Trumps regim ska inte få bestämma över svensk politik!

Fotnot: ICAN har 400 medlemsorganisationer i nära 100 länder. Konventionen om förbud mot kärnvapen antogs i FN:s generalförsamling av Sverige och 121 andra stater den 7 juli men har endast undertecknats av 53. Om regeringen skriver måste Konventionen därefter ratificeras av riksdagen.

Bilden: Beatrice Fihn, ICAN.

En reaktion på ”Fredspriset till ICAN och Beatrice Fihn”

  1. Det var ett bra val av fredspris i år. När en sådan överväldigande majoritet av svenskarna är emot kärnvapen får vi hoppas att det är så mycket ryggrad i våra politiker att de vågar ratificerar FN:s kärnvapenförbud. Allt annat vore en stor skam.

Kommentarer är stängda.