Antisemitism ett gift i varje samhälle

De senaste dagarnas antisemitiska händelser i Sverige har skakat landet. I fredags hördes antisemitiska slagord under en demonstration i Malmö. I lördags attackerades synagogan i Göteborg av tre personer med brandbomber. Och på måndagen kom uppgifter om ett attentat mot en byggnad på den judiska kyrkogården i Malmö.

I SVT:s Aktuellt sa på måndagskvällen förläggaren Svante Weyler, ordförande i  Svenska Kommittén mot antisemitism, att han var förtvivlad, bedrövad och väldigt orolig över angreppen på judar i Sverige.

– Det är nu mycket värre än det varit på länge.

Attentatet i Göteborg blev tursamt nog enbart en incident. Men det kunde ha gått kusligt illa, befarade Weyler.

– Händelsen kunde ha utvecklats till det värsta angreppet mot en judisk institution i Europa under det senaste decenniet.

På frågan vad vi kan göra i den situation som uppstått menade Svante Weyler att det omedelbart viktiga var snabba polisiära insatser.

– Antisemitism är ett gift i varje samhälle. Detta har den svenska skolan länge varit bra på att hantera. Det finns ingen annan väg än att utbilda bort antisemitism.

I TV-inslaget medverkade också Bassem Nasr, svensk palestinier och miljöpartistisk politiker i Malmö.

– Det är fruktansvärt att judar i Sverige ska känna en belagd rädsla. Det är ett misslyckande för hela det demokratiska samhället.

Han pekade på en mindre beaktad aspekt av dagens antisemitism i Sverige.

– Många människor som nu lever i Sverige har växt upp i länder där antisemitismen är vardagsmat. Men värderingar och människor är föränderliga. Vi måste arbeta med kunskap och demokratisk fostran.