Svenska trupper kvar i Afghanistan

Riksdagen beslöt i går, 15.12, att Sverige ska fortsatt att sända soldater till Afghanistan under 2018.

Lars-Gunnar Liljestrand, tidigare ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet, protesterar i en debattartikel i Dalademokraterna mot att Sverige ska fortsätta att ge stöd åt USA:s illegala krig utan mandat från FN:s säkerhetsråd. ”Låt oss sätta punkt för Sveriges deltagande i det katastrofala kriget i Afghanistan”.

I sexton år har USA:s och Natos trupper krigat i Afghanistan, med hjälp också av svenska insatser från 2002.

I den svenska regeringsdeklarationen heter det att målen är att ”stärka den afghanska armén i kampen mot talibanerna, verka för kvinnors rättigheter samt att bidra till att öka det svenska nationella försvarets förmåga”.

Finns det någon som tror att USA och Nato krigar i Afghanistan för att bygga demokrati, verka för kvinnors rättigheter och stärka de mänskliga rättigheterna?

Ska svenska soldater skickas till Afghanistan för att ”öka det svenska försvarets förmåga” genom att delta i det krig utan slut som Donald Trump proklamerat?

Trumps USA intensifierar kriget genom att sända fler soldater. I september var bombräderna över Afghanistan de största unde sju år.  CIA har återupptagit nattliga räder mot motståndare i Afghanistan.

”Regeringen säger att de svenska soldaterna är rådgivare och icke-stridande, skriver Lars-Gunnar Liljestrand och fortsätter:  ”Det påståendet saknar täckning i verkligheten. Soldater som utbildar och uppträder som rådgivare och stöder en part i ett krig är krigförande. ”

”Låt oss sätta punkt för Sveriges deltagande i det katastrofala kriget i Afghanistan”, kräver Lars-Gunnar Liljestrand. Det är lätt att hålla med. Sverige kan göra oändligt mycket bättre insatser i landet via arbete med civilsamhället genom i första hand Afghanistankommittén.

Fotnot: Beslutet i riksdagen på fredagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 200 personer till förfogande t.o.m. den 31 december 2018 för att på inbjudan från Afghanistans regering till Nato och berörda partnerländer delta i utbildnings- och rådgivningsstyrkan Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan.

Bilden: Svenska soldater i Afghanistan.

2 reaktioner på ”Svenska trupper kvar i Afghanistan”

  1. Sveriges närvaro i Afghanistan är inte för afghanernas skull utan enbart för att Sverige ska visa upp sin samarbetsvillighet med Nato. Vilket framgick klart och tydligt i den utredning som Tone Tingsgårds gjorde på regeringens begäran.

  2. Var i regeringsförklaringen står det du skriver. Ska det inte vara i regeringens proposition?

Kommentarer är stängda.