K-märk Nimis!

Ännu en gång åtalas konstnären Lars Vilks, nu för att han underhållit Nimis. Dags att K-märka drivvedsskulpturen!

Den rättsliga farsen om Lars Vilks skulptur Nimis går vidare, skriver Helsingborgs Dagblad. En åklagare vid Helsingborgs tingsrätt har väckt åtal mot konstnären för ”brott mot områdesskyddet inom naturreservatet Kullaberg”.

Nimis utsattes för ett brandattentat i november förra året, då en fjärdedel av verket gick upp i rök. Vilks har tidigare i HD berättat att han själv deltagit i renovering och återuppbyggnad av Nimis. Nu visar det sig att HD:s artikel blivit bevismaterial för ”brottet” och att artikeln följdes av en inspektion efter vilken gjordes en åtalsanmälan.

– Det är fantastiskt att det fortsätter med rättegångar med jämna mellanrum, säger Lars Vilks i en kommentar till HD.

Det är lätt att hålla med. Nimis är Kullabygdens största turistattraktion, som erbjuder en för Sverige unik konstupplevelse, en väldig och fantasieggande träskulptur på en stenig och otillgänglig del av Kullaberg.

Det är hög tid att K-märka Nimis – och se till att konstverket får finnas kvar och kan underhållas så att besökare kan utforska det på plats i Ladonien.

Lars Vilks började bygga Nimis av drivved 1980, för 37 år sedan. Det har varit många turer. Naturligtvis är det ett svartbygge i ett naturreservat. Och vad skulle det innebära om vem som helst fick göra vad som helst i ett reservat, har många vänner av lag och ordning under åren frågat sig, gärna i insändarspalterna.

Men nu är inte Lars Vilks vem som helst och Nimis är inte heller vad som helst. Det borde vara dags att höja blicken, att också länsstyrelsen och tingsrätten agerar utifrån nya perspektiv, med insikt både om de unika värden som är förknippade med Nimis och om att de båda myndigheterna oavsett utgången av en eventuell rättegång kommer att stå som nesliga förlorare.