Ester Blenda Nordström första grävande journalisten 1914

Ester Blenda Nordström, Sveriges första grävande journalist, arbetade 1914 som ”förklädd” bondpiga på en gård i Sörmland. I förgrunden Fatima Bremmer.

Det var ”Ett jävla solsken” över ett nästintill fullsatt Tivolihus i Höganäs på torsdagskvällen när Augustprisbelönade Fatima Bremmer berättade om sin uppmärksammade biografi om Ester Blenda Nordström, Sveriges första grävande journalist.

– Efter att under många år arbetat som journalist som bland annat nyhetschef ville jag återgå till skrivandet, sa upp mig och skrev om den sista generationen svenska tanter under efterkrigstiden, ett stycke kvinnohistoria. Jag blev efter det intresserad av Ester Blenda Nordström utan att först riktigt förstå vilken makalöst spännande person hon var, berättade Fatima Bremmer.

Ester Blenda Nordström var Sveriges första undersökande journalist. Hon arbetade på Svenska Dagbladet under en tid när det bara fanns ett knappt dussin kvinnliga journalister i landet. De få som fanns förväntades skriva om familjeliv och sömnad. Ester Blenda var annorlunda. Hon rökte, körde motorcykel, älskade hög fart och åkte fast för fortkörning.

– Hon levde ett sensationellt spekulativt liv. När jag försökte få veta mer om henne upptäckte jag att det inte fanns en endaste biografi om henne och blev både beklämd och förbannad. Vad är det här för historieskrivning, tänkte jag. Och beslöt att göra något åt det genom att själv berätta om Ester Blenda Nordström.

Det var ett krävande jobb.

– Den som skriver en biografi skapar tolkningsföreträden om en person. Det är ett stort ansvar. Jag arbetade därför med boken i fyra år och började med att ta reda på allt jag kunde för att lära känna henne som person.

Sommaren 1914 utgav hon sig för att vara bondpiga och fick jobb på en gård i Sörmland. Det var en tid när många svenskar emigrerade för att komma undan fattigdom och nöd. Det var stor brist på kvinnor som kunde arbeta som tjänstefolk. Särskilt som pigor åt bönderna.

– Och undra på det, med 16 timmars arbetsdag och riktigt dåligt betalt.

Ester Blenda Nordström lyckades berätta om pigornas kärva villkor genom att själv utge sig för att vara piga och berätta om sitt liv på gården. Ingen svensk journalist hade gjort det tidigare.

– På den tiden var tidningsspråket tungfotat, tråkigt och återgivande. Ester Blenda utvecklade tidningsspråket i sin serie reportage som var dynamit i debatten och väckte uppmärksamhet också för det djärva berättargreppet.

Reportagen utgavs samma år i bokform, ”En piga bland pigor” (nyutgåva 2012, förlaget Bakhåll).

Den första artikeln publicerades i Svenska Dagbladet samma dag som skotten i Sarajevo, som förebådade första världskriget. Men inte ens det annalkande kriget kunde överskugga kraften i hennes reportage.

Ester Blenda Nordström skrev i ”Kåtornas folk” om samerna och i ”Byn i vulkanens skugga” om Kamtjatka i Sibirien i dåvarande Sovjetunionen. I en serie flickböcker fulla av hyss och äventyr förebådar hon Astrid Lindgren som inspirerats av eller rentav knyckt en hel del episoder ur dem.

Hon har länge varit relativt bortglömd men nu synliggjorts rejält av Fatima Bremmers biografi. Flera av hennes böcker har kommit ut i nya upplagor.