Flyktingarna tvingas lämna Pajala

Pajala välkomnar flyktingar. Men Migrationsverket stänger kommunens flyktingmottagande.

Det är ingen hemlighet att Pajala välkomnar nyanlända, skriver Janus Brandin, t f kommunchef i Pajala i ett engagerat debattinlägg i tidningen ETC. 2016 fanns 750 flyktingar i ett samhälle med 6 200 invånare. Men i förra veckan fick kommunen besked av Migrationsverket att samtliga asylplatser ska stängas ner.

”Pajala har i flera år sökt att få ta emot fler än vi måste, och vi gör det för att vill och kan. Nog behövs inflyttning, arbetskraft och elever i våra skolor, men själva limmet som får integrationen att lyckas finns i detta odefinierbara att Pajala är sammansatt av minoriteter. Det har visat sig vara helt avgörande för integrationen av nyanlända.

Eldsjälar har öppnat sina hem. Föreningar har fått nytt liv och idrottsrörelsen har fått fulla laguppställningar. Samhället stöttar upp, främlingsfientligheten lyser med sin frånvaro och de ursprungliga minoriteterna ser inga större konstigheter i att lägga några nya minoriteter till raden med de gamla.”

Gruvarbetare har ersatts av flyktingar i Pajala, ett och ett halvt år efter Northland Resources konkurs. Det har skapat nya jobb i den hårt prövade kommunen, skrev Svenska Dagbladet för två år sedan.

Pajala har varit en av de svenska kommuner som varit bäst på flyktingmottagande, rapporterade SVT/Norrbotten vid samma tidpunkt.

Men nu är den tiden förbi för Pajala. Migrationsverket ska effektivisera sina resurser. Och då blir flyktingarna bara brickor i ett ekonomiskt läggspel. Barn tvingas lämna skolor, föräldrar slits bort från sina sociala nätverk. De berördas integration försvåras, deras framtidsutsikter försämras. En helhets syn saknas. Och samhället Pajala drabbas svårt.

Janus Brandin är upprörd:

”Migrationsverkets sätt att stuva ihop och flytta runt asylsökande människor i Sverige kan liknas vid boskapsskötsel. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv gör inte bara Pajala kommun en förlust när de sista asylsökande under 2018 nu ska flyttas till lediga platser runt om i Sverige.”

Fotnot: I Pajala 1970 fanns 10752 invånare. Folkmängden har sedan dess sjunkit dramatiskt till 6193 (2015). Redan 2017, före flyktingmottagandet, var 820 personer (13 %) födda i ett annat land än Sverige.