Pressbilder från 70-talets Helsingborg

Tomas Montelius visar ”70-talet i svartvitt” med bilder från sin tid som pressfotograf på Helsingborgs Dagblad på Tomarps Kungsgårds ”Lilla galleriet”, en personlig rapport från en pressfotografs vardag.

En vilsen älgkalv har förirrat sig in på gatorna i helsingborgska Tågaborg. Tidningens fotograf rycker ut, lyckas få en bild och säkrar en säkert av många läst artikel i den tryckta tidningen.

Den sovjetiske författaren Alexander Solsjenitsyn har blivit sett på färjan från Helsingör. Någon har ringt och tipsat redaktionen som rycker ut.

Tomas Montelius arbetade mellan 1964 och 1984 som pressfotograf på Helsingborgs Dagblad. Till den 29 april visar han i några rum i bottenvåningen av Tomarps Kungsgård sin fotoutställning ”70-talet i svartvitt”.

Utställningen kan ses en personlig rapport från en pressfotografs vardag. Pressens rycker ut. Fotografen synliggör lokalsamhällets dramatik i en blandning av högt och lågt, som går hem hos läsarna.

Ofta möter fotografen utmaningar. På vernissagen för en vecka sedan berättade Tomas om sitt några sekunder långa möte med den sovjetiske medieskygge Nobelpristagaren.

– Jag hade kameran beredd och förinställd. Vi möttes snabbt i tåget. Jag hann ta en enda negativruta, men det räckte.

Den tidens kameror ofta  laddade med Kodaks Tri-X-film krävde nog mer av fotografen än vår tids snabbare digitala efterföljare.

En del händelser rymmer större dramatik. Några bilder påminner om Stoppa matchen i Båstad, när demonstranter stoppade Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och det då fascistiska Chile, trots ett massivt polisuppbåd.

Det gör fortfarande ont att se bilder på rivningen av Helsingborgs gamla stadsteater, en politisk vandalisering utan like. Tänk om den hade fått stå kvar, om Helsingborg hade ömsint bevarat den teater där Ingmar Bergman slog igenom på allvar som ung och begåvad teaterchef och skapade svensk teaterhistoria! Det hade kunnat vara en nationell sevärdhet.

Byggnaden hade kunnat renoveras, kunnat fungera som scen för fortfarande hemlösa fria grupper och kanske rentav inhyst ett Ingmar Bergman-museum.

Bilden av den till hälften rivna stadsteatern är – liksom utställningen i sin helhet en dokumentation med svartvita nedslag i den tidens Helsingborg. Allt var nog inte bättre förr. Här finns bilder av utstötthet och sociala klyftor som förfärar.

Några foton visar med varm humor den tidens sätt att klä sig och leva. En kvinna cyklar i bara baddräkt hem längs Drottninggatan. En annan kvinna slår med koncentrerad schwung en strike (för det var det väl?) på bowlingbanan i Bjuv, helt klart en dragarbild på Bjuvssidan. Några

Bilderna: Uppifrån: Rivningen i början av 70-talet av Helsingborgs gamla stadsteater. Pensionärsbowling i Bjuv. Väderbitna gentlemän väntar på nästa Sundsbuss. Foto: Tomas Montelius.