Facebook stänger av palestinska medier

Facebook stänger av palestinska nyhetsmedier och palestiniers Facebookkonton – och samarbetar nära med amerikanska och israeliska myndigheter.

Facebook har utan förvarning i slutet av mars stängt ner Safa Palestinian Press Agency, en stor palestinsk nyhetsbyrå, som följs av 1,3 miljoner människor, rapporterar EI, The Electronic Intifada. EI är en fristående Chicago-baserad online-redaktion som bevakar den israelisk-palestinska konflikten och vill erbjuda ett palestinskt perspektiv.

Några dagar efter avstängningen fördömdes Facebook av  The Palestinian Media Association, skriver EI, som också rapporterar att Facebook motiverat sin nedstängning, som också omfattade Safas Instagramkonto, med att nyhetsbyrån spred ”hatespeach”.

Safa uppger att Facebook under mars stängt av ett hundratal palestinska Facebookkonton.

Electronic Intifada har begärt förtydliganden från Facebook och undrat om nedstängningen skett på begäran av den israeliska regeringen, men inte fått något svar från Facebook.

Till saken hör att de flesta palestinier får en stor del av sin information just genom Facebook.

På sin blogg The Intercept skrev redan förra året Glenn Greenwald, tidigare kolumnist vid brittiska The Guardian, om bland annat mänskliga rättigheter och amerikansk säkerhetspolitik,  om hur Facebook raderar konton på begäran av den amerikanska och den israeliska regeringen.

Facebook har länge samarbetat med den israeliska regeringen, skriver Greenwald:

Shortly after news broke earlier this month of the agreement between the Israeli government and Facebook, Israeli Justice Minister Ayelet Shaked said Tel Aviv had submitted 158 requests to the social media giant over the previous four months asking it to remove content it deemed “incitement.” She said Facebook had granted 95 percent of the requests.

I december 2016 skrev New York Times:

“Israeli security agencies monitor Facebook and send the company posts they consider incitement. Facebook has responded by removing most of them.”

I januari i år dömdes 16-åriga palestinska Ahed Tamimi  i en israelisk militärdomstol till åtta månaders fängelse för att utanför sitt hem på Västbanken ha gett en tungt beväpnad israelisk soldat en örfil.

Incidenten följde efter det att israeliska soldater svårt skadat hennes 14-åriga kusin genom att från nära håll skjuta en gummikula i ansiktet på pojken som föll i koma.

Aheds straff jämfördes på Facebook med  Elor Azarias straff, den israelisk soldat som sköt en sårad palestinier i huvudet och dödade honom och som nu snart släpps från fängelset efter nio månaders straff.

Också Aheds mamma Nariman Tahimi dömdes för att hon filmat händelsen och lagt ut den på Facebook.

Det kan inte uteslutas att ledningen för Facebook efter skandalen med Cambridge Analyticas insamling av data från många miljoner användare blivit än mer lyhörd för påtryckningar från den amerikanska regeringen och därmed också från den israeliska.

Bilden överst: Den israeliske soldat som snart frisläpps efter nio månader i fängelset för mord på en palestinier, och 16-åriga Ahed Tamini som dömts till åtta månaders fängelse för att ha gett en beväpnad israelisk soldat en örfil. Hon skildras också i youtubefilmen härunder.

Bilden på Mark Zuckerberg,  Facebooks VD, är tagen under ett möte med militärer på  US Naval War College i Rhode Island, maj 2017.