”Upptakten till ett tredje världskrig”?

Trumps hot om missiler mot Syrien kan snabbt utvidga kriget. Svenska reportrar skrev i torsdagens tidningar om risken för ”ett tredje världskrig” och om ”ett mardrömsscenario som kan leda till kärnvapenkrig”.

På onsdagen varnade USA:s president Trump Ryssland att USA förbereder missiler mot Syrien, varpå man från rysk sida svarade att de i så fall kommer att skjutas ner.

”Är det upptakten till ett tredje världskrig?” Frågan ställs av Wolfgang Hansson i torsdagens Aftonbladet. Han ger ett halvhjärtat svar på meningen, med ett ”Förhoppningsvis inte”.

I Svenska Dagbladet skriver Jesper Sundén att ”Missiler måste träffa Assad för att göra skillnad”.

Så tänkte George W Bush när USA med allierade angrep Irak. Saddam Hussain skulle likvideras. USA skulle införa demokrati. Femton år senare vet vi hur det gick. Något liknande skedde i Libyen. Men man  bygger knappast fred genom att mörda starka män och diktatorer.

Om Trump nu beställde ett mord på Assad skulle det kunna leda till att det långa syriska kriget förvärrades än mer. Risken för spridning är också överhängande, så många parter är inblandade, Israel, Ryssland, Iran, Saudiarabien.

För ett år sedan krävde den israeliska bostadsministern Yoav Galant, en tidigare general i den israeliska armén just det, att Assad skulle mördas, he ”does not have a place in this world”. Och på onsdagen kallade Trump Assad för ”ett djur”.

I Sundéns nyhetstext följdes reflexionen om ett mord på Assad av en stark oro över Trumps utspel:

”Orden höjer spänningen och oron i regimen för en direkt militär konfrontation mellan USA och Ryssland. En utveckling som i ett mardrömsscenario skulle kunna leda till ett kärnvapenkrig.”

Frankrike och England förenar sig med USA i planerna på ett utvidgat krig i Syrien. Frankrikes president Macron sa sig ha säkra bevis för att Assad och regeringssidan låg bakom gasattacken.

Men är det så enkelt? Är militära missilanfall mot Syrien bra konflikthantering och det bästa som kan göras för att lindra det syriska folkets lidande under ett långt och ohyggligt krig? Knappast.

Sveriges förslag på torsdagen till en resolution i FN:s säkerhetsråd är ett förnuftets ljus i all krigshets. Det går ut på att FN ska skicka utredare till Syrien för att klarlägga vad som har hänt och utreda ”samtliga utestående frågor rörande användandet av kemvapen”.

På torsdagen backade den nyckfulle Trump något i retoriken. Men den amerikanske presidenten är hårt pressad av Mueller-utredning. Att i det läget starta ett krig är också ett sätt som alltid fungerar att byta ämne i den offentliga debatten i USA och vinna lättvindigt folkligt stöd för kriget.

Arkivbilderna från östra Ghouta. Foto: STRINGER/TT

En reaktion på ””Upptakten till ett tredje världskrig”?”

  1. Världen balanserar på randen av ett världskrig p.g.a. av kriget i Syrien. Ett krig som västvärlden med sina allierade i Mellanöstern och islamistiska legosoldater står bakom. USA tillsammans med Frankrike och Storbritannien avser de att bomba Syrien utan att veta om det överhuvudtaget har förekommit något angrepp med gas.
    Det hade inte varit möjligt för dem att fortsätta detta krig utan uppbackning i massmedia. Det förekommer ytterst sällsynt ett källkritiskt och reflekterande förhållande till vad som pågår i Syrien. Gång på gång går man i god för vad olika hårdföra islamistiska jihadister eller USA påstår om vad som händer i Syrien.
    Hade massmedia och journalister uppträtt som journalister så hade de som driver detta krig inte kunnat fortsätta med sitt ändlösa krigande som ju hotar oss alla. Man önskar att svenska journalister gjorde sig besväret att lyssna på en intervju den 10 april i BBC med Peter Ford, Storbritanniens tidigare ambassadör i Damaskus om vad som händer i Syrien.
    Även om del journalister nu börjat få kalla fötter och förstår att det är på allvar så har massmedia i västvärlden ett mycket stort ansvar för att vi inom några dagar kan få en direkt konflikt mellan Ryssland och USA med allt vad det innebär.

Kommentarer är stängda.