Robert Fisk i syriska Douma: Gasattack eller sandstorm?

PÅ JAKT EFTER SANNINGEN. Kanske var det inget gasanfall i syriska Douma. Robert Fisks rapport visar att det finns en högt trovärdig alternativ beskrivning på vad som hände – och att den måste granskas noga. Bilden Fisk på måndagen i det väldiga tunnelsystemet under staden.

I brittiska The Independent skriver tidningens legendariske mellanösternkorrespondent Robert Fisk på tisdagskvällen, efter att ha besökt den syriska kliniken som står i centrum för den nuvarande globala krisen. Rubriken lyder: ”The search for truth in the rubble of Douma – and one doctor’s doubts over the chemical attack”.

Fisk beskriver hur han under måndagen kunde vandra omkring i Douma helt fritt utan att bli följd av soldater eller poliser. Med sig hade han två syriska vänner, sin kamera och en anteckningsbok.

Han träffar i Douma en 58-årig syrisk läkare, Dr Assim Rahaibani, som arbetade på kliniken den dag allt hände. Han säger att filmen som chockerade världen är autentisk, trots att många tvivlar på den.

Samme läkare är övertygad om  att hans patienter inte drabbades av giftgaser utan av kvävningssymptom till följd av akut syrebrist i de underjordiska tunnlar och källare där de levde. Den 7 april var en stormig kväll. Staden var utsatt för tung granateld. En sandstorm fylld av täta rökmoln drev in i tunnlarna. Människor fick allt svårare att andas. Många kände att de höll på att kvävas och drabbades av panik.

Många tog sig till den underjordiska klinik där dr Rahaibani arbetade, kallad Point 200, i det väldiga många kilometer långa tunnelsystem, som byggts av fångar under staden under krigsåren.

En av de så kallade Vita hjälmarna fanns på plats på kliniken och ropade ”gas”, varefter paniken tilltog och människor började hälla vatten över varandra, som om de utsatts för ett gasanfall.

Det är nu videon spelas in, den som låg till grund för USA:s Frankrikes och Storbritanniens missilattacker på Syrien. De uppgifter som spreds gjorde gällande att bortåt 70 personer dödats i ”gasattacken”.

Fisk betonar att det finns olika berättelser om vad som hände den ödesdigra  men menar också att det Dr Assim Rahaibani säger har hög trovärdighet.

Han beger sig tillsammans med en syrisk officer in i tunnlarna under Douma, och vänder efter bortåt två kilometers underjordisk vandring.

Douma ligger i provinsen östra Ghouta, där redan 2013 400 000 människor isolerades på ett hundra kvadratkilometer stort område. Under 2018 har FN:s och Röda Korsets hjälpkonvojer endas tagit sig till Douma en enda gång med mat och förnödenheter.

Här under al-Jaziras rapport.

2 reaktioner på ”Robert Fisk i syriska Douma: Gasattack eller sandstorm?”

  1. Now you know it…!!!”disinformation” for WHOM???
    Peace be with you ALL.

  2. Hela rapporteringen kring den misstänkta gasattacken är märklig och förvirrande. En läkare på plats när det sker bör ha högre trovärdighet än tex fransk underrättelsetjänst. Ryssland påstår att filmen som spelades in under den påstådda attacken är fyra år gammal och är från en övning i Gaza. Varför är inga svenska journalister på plats i Douma? Robert Fisk på Independent kan vara på plats. Det är viktigt att svensk allmänhet och svenska politiker får allsidig information. Nu sluter Sverige upp bakom EU:s uttalande att Syrien använder kemiska vapen i sin krigföring trots att bevisen som presenteras hittills är mycket svaga. Sverige kan inte bedriva en utrikespolitik på lösa boliner bara för att tillfredsställa USA och EU. Den måste baseras på så mycket fakta det är möjligt att få fram. Snabba slutsatser på dåliga underlag är en styggelse.

Kommentarer inaktiverade.