En märklig familj: Josef Stalin, hans dotter och barnbarn

En märklig familj: Josef Stalin, diktatorn som lät utrota miljoner, dottern Svetlana Alliluyeva, som flydde Sovjet och gick i asyl i USA och barnbarnet Chrese Evans, i dag 46 årig punkare och buddhist i USA, där hon driver en antikvitetsaffär.

Svetlana Alliluyeva, Stalins enda dotter, flydde från Sovjetunionen under dramatiska omständigheter. Med sig på flykten hade hon manuset till sin bok ”Tjugo brev till en vän”, som skildrar hennes relation till sin pappa.

Det är en berörande bok. Svetlana Stalin inleder med att berätta om sin pappas död i mars 1953 efter ett slaganfall och det kaos händelsen utlöste. Läkare satte blodiglar i nacken på Josef Stalin, röntgade hans lungor, gav oupphörligt olika injektioner.

Det handlar förstås om rädsla eller snarare panik. Ingen går säker. Skulle Stalin vaknat till liv kunde han med lillfingret beordrat godtyckliga avrättningar. Men hans tid är ute.

I samma ögonblick som Stalin dör inleds en hänsynslös maktkamp, särskilt mellan Nikita Chrusjtjov och den Lavrentij Berija. Han ger order om att Svetlana ska köra ut ur rummet. Alla var dödligt rädda för Berija, som varit djupt inblandad i Stalins kusliga utrensningar och mord.

Chrusjtjov gick segrande ur maktkampen. Berija greps och avrättades. Stalins förbrytelser avslöjades och den sovjetiska politiken övergick i töväder – för en tid.

Åter till dottern Svetlana och hennes bok. Min läsecirkel, De heliga idioterna, har läst och diskuterat den, fascinerade över inblicken i Stalins innersta kretsar och av hans dotters förmåga att skildra det som hände konsekvent ur sitt eget perspektiv.

Länge beskriver hon Josef Stalin som en älskad – men upptagen och frånvarande – pappa, också när han gång på gång behandlar henne illa. I berättelsen finns alla Stalins övergrepp, dottern noterar dem, men förstår inte vad som händer, inte förrän hon inser att hennes älskade mamma av någon anledning begått självmord. Sakta växer en insikt om inte bara fadern Josef utan också den totalt hänsynslöse och brutale envåldshärskarens metoder.

Under en utlandsresa till Indien lyckas Svetlana lämna en sen fest i New Delhi våren 1967. Hon tar sig till den amerikanska ambassaden, visar sitt pass, förklarar vem hon är och söker asyl i USA. Med sig har hon manuset till ”Tjugo brev till en vän”, som publiceras i USA några år senare.

Bilderna: På bilden överst sitter Berija i en korgstol med den unga (cirka tioåriga) Svetlana Stalin i knät, medan Josef Stalin med pipan i munnen arbetar i bakgrunden vid ett trädgårdsbord. Härunder Josef Stalin med älsklingsdottern i famnen. Längst ner  Svetlanas dotter Chrese Evans, döpt till Olga, i dag 46 år gammal och bosatt i Portland i USA, där hon driver en antikvitetsaffär, hon är buddhist och punkare, på bilden med ett maskingevär. Bilden från 2016.