Hakkors och mordbrand mot svenska moskéer

Varje vecka under 2017 utsattes en svensk moské för attack, från klotter och skadegörelse till mordbrand, visar en rapport som tagits fram av Myndigheten för stöd till trossamfund.

”En moské brinner ner i Hässleholm. I Flen möts församlingsmedlemmarna av hakkors på dörren. I Säffle är bönelokalens fönsterrutor och väggar sönderslagna.

Det är några händelser från de senaste månaderna och exempel på våldet mot landets moskéer.”

SVT sammanfattade attackerna mot svenska moskéer i måndagens Aktuellt, utifrån en i dagarna publicerad rapport, ”Moskéers utsatthet och säkerhet”, skriven av Mattias Gardell, professor vid Cemfor (Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism) vid Uppsala universitet.  Rapporten bygger på en enkät gjord mellan mars och maj i år. 173 muslimska församlingar tillfrågades om de utsatts för attentat. Av de 63 procent som svarade hade 59 procent någon gång utsatts för fysiska attacker.

Moskén i Flen, som stod i fokus i TV-inslaget, har utsatts för tio attacker under sex år, bl a återkommande hakkorsmålningar, krossade dörrar och inkastade stycken av griskött. För att skydda moskén och dess verksamhet har den nu inhägnats av ett taggtrådsstaket.

Alla övergreppen har polisanmälts. Inget har blivit uppklarat.

Inrikesminister Morgan Johansson kommenterade i SVT utredningen och konstaterade att utvecklingen är otäck. Han såg det som sker som kopplat till en allt hårdare retorik i den politiska debatten, kopplad till högerextrema och främlingsfientliga partiers framgångar, i Sverige och internationellt.

Som så ofta förmådde Aktuellt inte fördjupa ämnet. Frågan hänger också samman med mediebilderna av islam och muslimer. Alldeles för ofta skapas svartvita vi-och-dom sammanhang. Senast det skedde var i den bisarra debatten om moskén i Växjö som en gång i veckan några minuter skulle få tillåtelse att sända ut ett böneutrop. I religionsfrihetens namn borde det var en självklarhet i ett tolerant och demokratiskt samhälle.

Bilderna från moskén i Flen. Foto SVT.