Facebook vet allt om dig

Vad har MarkZuckerberg & Co för glädje av telefonnumret till min gynekolog, undrar Radhika Sanghani i ett inlägg på BBC:s webbsida.

Radhika Sanghani är journalist på BBC, 28 år och skriver i en läsvärd krönika om hur hon laddade hem alla uppgifter Facebook hade lagrat om henne – ”och det var en mardröm” att läsa.

I artikeln berättar hon att hon levt hela livet online, utan att hon tänkt så mycket på konsekvenserna. Hon fick sitt Hotmail-konto som tioåring och sin första mobil året efter. Som sextonåring öppnade hon ett konto på Facebook.

”Jag måste ha lämnat oändliga mängder information om mig själv vid den tiden. Alla hopplösa festbilder som jag la ut när jag gick på universitetet vill jag bara inte tänka på.”

När nyheten briserade att Facebook utan medgivande sålt personliga data om 87 miljoner FB-användare till den politiska konsultfirman Cambridge Analytica blev hon tvärilsken och rädd när hon hörde att var 20:e britt raderade sina FB-konton.

”Jag började undra hur mycket information Facebook har om mig och beslöt att ladda hem precis allt.”

En sådan hemladdning är nu väldigt enkel. Under inställningar på min Facebooksida ligger överst: ”Gå till Din Facebook-information för att ladda ned din information.”

Radhika Sanghani får nu reda på att hon under sina 12 år med Facebook har lämnat ut 324 Mb information om sig själv.

”Det tog 40 minuter för mig att ladda hem all information. Det fick mig att inse att Facebook vet oändligt mycket mer om mig än jag någonsin hade kunna tro.”

Med stor vånda (eller rentav ångest) börjar hon leta igenom informationen. Riktigt kusligt blir det när hon får upp mängder av telefonnummer och namn – och inser att hon med FB-appen i mobilen någon gång godkänt att den synkroniserade med hennes adresslista. Men här finns alla nummer, också sådana hon raderat för länge sedan.

Hon undrar vad MarkZuckerberg & Co för glädje av telefonnumret till hennes före detta gynekolog eller till de pojkvänner vars telefonnummer hon för länge sedan tagit bort.

Allra värst är att i registren finns uppgifter om alla gånger hon loggat in på Facebook och var hon då befunnit sig.

”Det innebär att Facebook hela tiden vet exakt var jag befinner mig.”

Ännu värre, Radhika Sanghani beskriver det som bland det mest plågsamma hon gjort, är för henne att återse alla de SMS hon sänt via FB:s Messenger, alla filmer hon laddat upp, alla debatter hon deltagit i.

”Det talas om att Facebook lagrar våra ”data”, som om det bara handlade om siffror. Men det handlar ju om våra åsikter, vänskaper, våra relationer, våra minnen, våra stunder av glädje och av sorg och förtvivlan.”