SR återger israelisk propaganda om kapningen av Ship to Gaza

Hur länge ska svenska medier, som Sveriges Radio i en akut situation som i dag efter Israels kapning av Ship to Gazas fartyg  bara återge israelisk propaganda?

Sveriges radios åttasändning på lördagsmorgonen har som huvudnyhet följande:

”Israel har stoppat det svenska aktivistfartyget Freedom som är på väg mot Gazaremsan, uppger militären, skriver AFP.

Fartyget, med 12 personer ombord, är det andra som stoppas på kort tid. Aktivistflottans första fartyg, norska al-Awda, stoppades förra helgen.

Freedom har tagits till hamnstaden Ashdod, enligt militären.

Fartyget har övervakats och stoppats i enlighet med internationell lag, skriver israelisk militär i ett uttalande.”

I ett svar på en fråga i riksdagen skrev utrikesminister Margot Wallström följande:

”Sweden protects the principle of freedom of the sea and the right for shipping. The Swedish government is in contact with the Israeli government regarding the planned Ship to Gaza this summer.”

Är Israels ”stoppande” på internationellt vatten av ”Freedom” i förening med principerna om rörelsefrihet till havs? Knappast. Är det rimligt att använda ordet ”stoppa” med tanke på hur ett tidigare Ship to Gazafartyg kapades förra söndagen. Brittiska The Guardian återgav uppgifter om hur israeliska soldater misshandlade aktivister ombord med elchockspistoler, utdelade slag mot huvudet på dem och la beslag på alla personliga tillhörigheter, också mediciner.

Att Freedom skulle kapas av israelisk militär och tidpunkten när skedde ungefär när det kunde förväntas. SR:s Ekoredaktion borde inte ha varit oförberedd, än mindre återgett Israels version utan kompletterande information.

Nyheten om kapningen fanns med också i radions korta nio- och tionyheter men var borta i elvasändningen och nämndes inte överhuvud i det fylligare lunchekot.

Varför är Israels övergrepp i Gaza och Ship to Gazas icke-våldskamp för att utmana Israels rättstridiga blockad ingenting som svenska medier intresserar sig för?

Frågan är relevant.

Engelskspråkiga Al-Jazeera har ett annat intresse och la tidigt ut en fyllig version, om än med felaktigheter, som att Freedom skulle ha gått från Danmark.

Under min färd med Ship to Gazas Freedom, näst sista sträckan från Neapel till Palermo, möttes aktionen med stort intresse av italienska medier. Och ombord på båda de nu kapade Ship to Gaza-fartygen fanns rapporterande journalister, som också arresterats och av allt att döma blivit bestulna på all utrusning och inspelat material.

Hur länge ska svenska medier undvika att rapportera om hur Israel bryter både mot allt vad pressfrihet heter liksom mot fartygs rätt att obehindrat färdas på internationellt vatten?

Hur länge ska svenska medier i en akut situation som i dag bara återge israelisk propaganda?

Bilden: Israelisk marin förhindrar fartyg att närma sig Gazas  kust. Arkivbild:  Ariel Schalit/AP.

2 reaktioner på ”SR återger israelisk propaganda om kapningen av Ship to Gaza”

  1. Dom är ett under av feghet. I tider när minsta kritik mot Israel betecknas som antisemitiskt så vågar dom helt enkelt inte.
    Och skulle de ta upp nån kritik så skulle det omgående tryckas ned med att ”ja nu är ju inte Israel här och kan försvara sig”. Det tricket använder de ofta när det tas upp saker som inte är enligt deras uppfattning. Men när de sitter i Studio P1 och spekulerar vad Putin tänker så får han aldrig försvara sig.

  2. Israel sätter sig över internationell lag och all medmänkslighet, vad gäller palestinier.
    Är judinna, men inte Israel och vill att vår redgering ska agera.

Kommentarer är stängda.