Dokumentärfilm från Helsingborg

AndrewManze

Om filmbolaget Illustra i Helsingborg, om en dokumentär om Andrew Manze och om Helsingborgs filmstudio.

Henning_4342

”Håll fast solen så min arbetsdag kan förlängas är titeln på en dokumentär under arbete om konstnärinnan Astri Bergman Taube, gift med trubaduren Evert Taube. Beställare är SVT:s K Special.

– Tanken var att vi skulle göra en film enbart om Astri, berättade Michaela Henning (bilden), när hon presenterade projektet och filmbolaget bakom det, helsingborgska Illustra film, i samband med att Helsingborgs filmstudio höll årsmöte på Röda Kvarn i veckan.

Illustra film arbetar med produktioner för film och TV. Under arbete är också en annan TV-produktion En riktig rallybrud, om ung kvinnas satsning i en mansdominerad sport.

Michaela reflekterade över vad som behövs för att göra bra dokumentärfilm.

– Varje bildsekvens är viktig och måste ha sin mening. Det är som att sy ett lapptäcke, varje scen måste få sin plats.

Helsingborgs Filmstudio är 56 år gammal och en av stans största kulturföreningar med 400 medlemmar och tre visningar varje måndag. Man har tidigare sökt kommunalt stöd från kulturförvaltningen men fått nobben, med det besynnerliga argumentet att man då borde göra något annat än att visa kvalitetsfilm, nämligen att visa film för barn.

På årsmötet omvaldes Pia Zachrison till ordförande, Pär Broomé till kassör och Annika Svensson till sekreterare.

Fotnot: Bilden ovan Helsingborgs symfoniorkesters tidigare chefsdirigent Andrew Manze i en trailer för en kommande dokumentär, The Laughing Conductor.