Kommunens läger för romerna skandalöst

Romer-Stenbrogarden

På tisdagsmorgonen lämnade de flesta romska tiggarna Helsingborg efter att övervintrat i hyddor i ett miserabelt läger på Stenbrogårdens camping. Fortsätt läsa Kommunens läger för romerna skandalöst

Teshigawara och rörelsens stillhet

Göteborgsoperans Danskompani 2016*, Teshigawara *, Tranquil*

Göteborgsoperans Danskompani ger i vår två verk av den japanske koreografen Saburo Teshigawara, om stillheten i rörelsen, om kropparnas poesi.

Göteborgsoperans Danskompani 2016*, Teshigawara *, Tranquil*

När dansarna i Metamorphosis ligger helt stilla på golvet i förvridna positioner är det lätt att från tolfte raden på Göteborgsoperan se dem som knotiga rötter eller mossiga stenar i ett meditativt rofyllt landskap.

Individen är underordnad kollektivet, hela dansgruppen är en organism.

Den japanske koreografen Saburo Teshigawara arbetar med kropparnas poesi, i fysiska uttryck som pendlar mellan total stillhet och fullständig utlevelse, mellan ordning och kaos, mellan ”i balans” och ”ur balans”.

På Göteborgsoperan ges i vår ”Teshigawara” med två av den japanske mästarens verk, Metamorphosis från 2014 och helt nya Tranquil.

Teshigawara är allkonstnär och svarar själv för koreografi, scenografi, kostym- och ljuddesign. Musiken har han överlåtit åt Bach, Debussy, Messiaen – och brittiske Tim Right, inriktad på elektronisk musik.

I programbladet talar Teshiguwara om ”kroppens kalligrafI”, han målar med de dansandes kroppar i breda penseldrag. Dansernas kroppsspråk är visuellt suggestivt. Dansen måste ses med öppet sinne, upplevas existentiellt snarare än att tolkas. Det är vackert, berörande – men också gåtfullt.

Stillhet kan vara full av rörelse, den rörelse som synliggör det helt stilla. Stillhet är som en spiral, tonspråket av avklingande ljud eller kroppens uttryck när allt stannar av.

Helt stilla svävar lodräta dansare över scenen, när också tyngdlagen upphävts.

Programmet Teshigawara ges fram till den 14/4.

Foto: Mats Bäcker, Göteborgsoperans Danskompani.

25212635269