Vattenfall tvingas sälja Berlins lönsamma elnät

Kommunala Berlin Energi återtar Berlins elförsörjning från svenska Vattenfall.

Under mer än tjugo år har svenska Vattenfall tjänat stora vinster på Berlins elnät, med 2,3 miljoner hushåll och 35 000 km kabel och elledningar. Men nu återtar kommunen driften av elen i den tyska huvudstaden, efter flera år av starka folkliga protester, skriver Berliner Zeitung. 

Den politiska majoriteten i Berlin, socialdemokrater, gröna och vänstern (Die Linke), fattade beslutet redan 2014, när licensen gick ut. Men Vattenfall har genom överklaganden av beslutet lyckats förhala genomförandet ända tills nu.

I förra veckan kom till slut ett domstolsbeslut om att Vattenfall förlorat – och att driften ska återgå till stadens eget bolag, Berliner Energi. Vattenfall förväntas begära 15 miljarder kronor för nätet.

Vattenfalls årliga vinst, via ett tyskt dotterbolag, har varit en miljard om året, noterar Berliner Zeitung. Samtidigt har elleveranserna varit opålitliga. Förra året hade varje berlinskt hushåll i genomsnitt 13,7 minuters elavbrott. 31.000 hushåll och 2000 företag drabbades.

Det var 1996 som elmarknaden i Sverige avreglerades. Det skedde i ”Valfrihetens namn”, hette det. Svenskarnas har till synes fogligt underordnat sig valen mellan olika bolag, fasta eller rörliga priser, grön el eller inte. Och så vidare. Är det någon konsument som vunnit på valfriheten? Jag tvivlar.

3 reaktioner på ”Vattenfall tvingas sälja Berlins lönsamma elnät”

 1. Detta kan vara en intressant sak för en mer kompetent i svensk lag än jag är
  finns det några punkten /stadgar i stiftelse som förhindrar försäljning.

  Eller finns det några uttalanden i stiftelse/stadgar som förhindrar användningen av pengar från försäljning till andra än till ex hemlösa katter.
  som skulle da kunna göra försäljning mindre intressant.

  snälla gör någon forskning
  jag kan inte tack vare jag inte svenska.

  Va skrivs i EU-lagar om salg och ska EU ha del i penga vid salg ?

  EU: s ekonomiska pakten innehåller exempelvis gränser för va kommuner får använda offentliga medel för.
  Det finns risk för att pengar från försäljning av Öresundskraft inte får användas alls för vad kommunen har tänkt.
  Om de gör det ändå,. ´kan böter övervägas.

  Vem ka hjälpa kratta i sånt?

 2. Elpriset steg 243% när avregleringen kom och nordpol vart. Sedan kom överföringsavgifter ,elcertifikat och vete tusan alla pålagor som kommit. Mest bara inkassobolagen som gör vinster på avregleringen, 16-18 öre låg kilowatten på före dagens

  1. Håller fullständigt med dig Jan peter!
   Avreglering och konkurrens som skulle bli så bra för kunderna, resulterade i mycket högre kostnader.

Kommentarer är stängda.