Röta och korruption i Helsingborgs politik

Lars Thunberg, Kristdemokraternas kommunalråd.Bild: Tom Wall/HD.

Skandalerna förknippade med några få helsingborgska kommunpolitikers ambition att lägga ut det kommunala energibolaget Öresundskraft till försäljning utan någon som helst demokratisk insyn bara fortsätter.

En dyr konsultfirma A&M fick i september 2018 utan upphandling uppdraget att utreda en försäljning. Affären har betecknats som den största i Helsingborgs historia. A&M:s arvode är hemligstämplat.

Nu slår stadsrevisionen fast att beloppet är så högt att det normalt skulle krävt en upphandling med flera budgivare. Men menar samtidigt att ”rättsläget är oklart” och att det skulle krävts ett domstolsbeslut för att reda ut begreppen.

Från stadens sida hävdar man att det handlar om ”synnerliga skäl och ett undantag i lagen gällande finansiella tjänster”.

Men stopp och belägg. Man vill hemlighålla den största affären i stadens historia under en period just före ett demokratiskt val, när medborgarna har all rätt att veta något om just sådana här planer.

Allt tal om ”synnerliga skäl” och osäkert rättsläge kan sammanfattas med ett enda ord i versaler: KORRUPTION.

I Helsingborgs Dagblads artikel riktas hård kritik mott upphandlingen av konsulter av två ledande politiker i staden.

– Vi ska inte befinna oss i en sådan gråzon, säger en kritisk Jan Björklund, S- ledare i Rådhuset. ”Är det tveksamheter i ett lagrum ska inte en kommun befinna sig där. Det skulle vara förödande för Helsingborg om staden skulle bli dömd i en så viktig affär som berör så många helsingborgare.

Också Lars Dalesjö, MP, är kritisk: ”Om man är osäker så bör man ta det säkra för det osäkra. Och hålla sig klart och tydligt inom lagens råmärke. I synnerhet när handlar om den största affären som Helsingborg genomför.”

En av de politiker som står bakom beslutet är kommunalrådet Lars Thunberg (KD).

Han får av HD:s journalister frågan om kommunen ska göra upphandlingar ”där det är oklart om det är lagligt eller inte?”

Thunbergs svar är häpnadsväckande. Kommunen arbetar med ett ”tillitsbaserat styrsystem där man kan tänja på gränser och till och med våga testa det som en del uppfattar som oklart,” påstår han.

Men vad är ett ”tillitsbaserat styrsystem” värt utan medborgarnas tillit??

Namninsamlingen som krävde en folkomröstning om planerna på att sälja Öresundskraft visade just detta, att medborgarna i Helsingborg känner sig oinformerade eller snarare lurade och förda bakom ljuset.

Då kommer denne Thunberg och talar om tillit och de makthavandes rätt att ”tänja på gränser”. Också när det är oklart om det handlar om lagbrott. Och när ”tänja på gränser” på vanligt språk betyder att förtiga och dölja viktiga fakta för medborgarna.

2 reaktioner på ”Röta och korruption i Helsingborgs politik”

 1. Jag kan för lite om politik för att uttala ord som korruption och röta. Fast nu när jag läser orden i ett sammanhang blir dom tydligare.
  Jag känner obehag. Kan det verkligen handla om vår fina stad. Ja jo det handlar om Helsingborg.
  Den styrande alliansen ger mycket obehagskänslor till oss som bor i stan. Peter Danielsson tycks ha makt över övriga partier. Länge har man låtit äldrevårdens resurser släpa efter mot helsingborgarnas vilja. I det korta perspektivet har då förslaget om Öresundskrafts försäljning virvlat upp mycket känslor.Jag uppfattar ett kompakt motstånd från stans innevånare.
  Nonchalant svarar då Peter Danielsson att stans innevånare förstår sig inte på affären. Lars Thunberg kd, Maria Winberg Nordström l, Peter Jansson c, och lite Mikael Rosenberg ser upp till Danielsson och jamsar med. Kan det verkligen vara så att dom egentligen vill sälja Öresundskraft. Jag tror att dom förstår att det är en handling mot Helsingborg och dess innevånare

 2. Det luktar sannerligen korruption..!

  Om Öresundskraft säljs finns rikliga tillfällen för Finders Fee, Anvisningsprovisioner och andra belöningssystem. Från köparen men i synnerhet från de aktörer som skall förvalta försäljningslikviden. Denna kommer att vara så stor att om diverse avbränningar försvinner i de stora siffrornas tal kommer detta svårligen att kunna upptäckas.
  Jag litar inte en sekund på, i synnerhet Peter Danielsson men även andra tillskyndare till denna affär. Ivern, skyndsamheten och skumraskinformationen talar sitt eget språk. I alla fall i mina öron.
  Ifall denna affär blir av kommer PD, Thunberg, Rosenberg och de andra hejdukarna att bli herostratiskt ryktbara inte bara i Helsingborgs kommun utan sannolikt över hela landet.

Kommentarer är stängda.