Två miljoner döda i USA:s krig

Dodssiffror

USA:s krig under det senaste decenniet har krävt två miljoner döda.

Terrorister

På årsdagen av USA:s katastrofala invasion med påföljande ockupation av Irak publicerade den amerikanska Physicians for Social Responsibility, PSR, en hundrasidig rapport, där man grundligt granskat offren i USA:s tre krig i Afghanistan, Irak och Pakistan under det senaste decenniet. George W Bushs ”krig mot terrorn” har, visar det sig, urartat till ett ohyggligt blodbad, med två miljoner döda. Krigets kostnader uppskattas till 24 biljoner kronor, alltså 24 tusen miljarder kronor (med tolv nollor).

PSR är den största läkarledda organisationen i USA, som arbetar för global överlevnad, mot kärnvapenkrig, miljöförstöring och global warming. PSR med 50 000 läkare som medlemmar, är en del av International Physicians for the Prevention of Nuclear War, till vilken svenska  Läkare mot kärnvapen är knuten. IPPNW fick Nobels fredspris 1985. Detta sagt för att understryka materialets trovärdighet.

Antalet irakier som dödats under och efter USA:s invasion av landet kan uppskattas till en miljon – eller fem procent av landets befolkning. Till det kommer dödsfallen bland de tre miljoner människor som drivits i flykt.

Bland de döda är de flesta civila.

FN:s biträdande generalsekreterare Dr Hans-C. von Sponeck, tidigare FN:s humanitäre koordinatör för Irak, kallar rapporten ett viktigt bidrag för att utkräva moraliskt ansvar och låta förövarna stå till svars.

Den fulla bilden av krigsskador och dödade i de tre krigen är svår att verifiera, särskilt antalet civila icke-stridande som dödats. ingen statistik har förts och man har försökt dölja dödssiffrorna, som skadliga för USA:s krig. Ändå är de siffror som framtagits omsorgsfullt dokumenterade utifrån medierapporter och vittnesmål.

3 reaktioner på ”Två miljoner döda i USA:s krig”

  1. Jag fick en idé när jag såg på SVT:s Djursjukhuset. Det handlade om det positiva av att kastrera unghingstar. ”Livet blir så mycket lugnare och fredligare för både hingstar och dess omgivning.” Min idé är alltså att jag anser att FN borde upprätta någon liknande sjukvårdande institution där man kan göra ett mindre ingrepp på NATO och krigshetsare i största allmänhet – och livet ”blir så mycket lugnare och fredligare” för alla på denna jord.

Kommentarer är stängda.