Sverige i krig i Irak??

Sverige ska inte skicka militär personal till Irak utan ge stöd åt WHO och UNICEF,  skriver Föreningen IrakSoldidaritet.

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist skriver på torsdagens DN Debatt att Sverige ska skicka 35 personer till Irak för att delta i den internationella koalitionen mot IS, och därigenom ­stötta främst de irakiska säkerhetsstyrkorna med utbildning och rådgivning.

Vi har alla med stigande förfäran följt IS kusligt brutala framfart. Men mer än ett decennium av deltagande i USA:s krig i Afghanistan gav få eller inga positiva resultat – och har ännu inte utvärderats. Att Sverige återigen skulle gå i krig i en USA-ledd koalition av främst NATO-länder utan FN-mandat är orimligt.

Sverige kan göra oändligt mycket större nytta genom insatser i civilsamhället, så som Afghanistankommittén under decennier arbetade i Afghanistan.

Den hållningen har också Föreningen IrakSolidaritet som i ett brev till Margot Wallström protesterar mot Sveriges militära insats i Irak och efterlyser …:

”… en kraftig satsning på humanitärt bistånd främst till UNHCR och WHO. Det är inte mer vapen, soldater eller militärteknik som behövs. Det är den politiska viljan både i Irak och i västvärlden att göra upp med konsekvenserna av den brottsliga invasionen som saknas. Här kan Sveriges röst höras och bli ett verkligt stöd åt Iraks krigsdrabbade folk.”

Dessa organisationer får under 2015 bara en bråkdel av de resurser som behövs.

”I detta katastrofala läge diskuteras att använda svenska resurser för militära ändamål i Irak! Det är de humanitära insatserna som måste prioriteras.”