Günter Grass är död

Grass_4503

Günter Grass avled på måndagen 87 år gammal. Sommaren 2001 ställde Grass som konstnär ut på Sofiero i Helsingborg.

pause-im-trubel-am-stand-des

Günther Grass, den tyske författaren och Nobelpristagaren, avled på måndagen 87 år gammal på ett sjukhus i Lübeck.

Grass var inte bara författare utan också konstnär. Sensommaren 2001 ställde han ut på Sofiero. Han kom själv till vernissagen i bil från sitt sommarhus på Mön, avspänt piprökande, klädd i blå sommarskjorta. HD-journalisten Stephan Wagner intervjuade Grass inför publik på gräsmattan framför slottet.

Grass talade bl a om den ”så kallade återföreningen” mellan Väst- och Östtyskland, som han menade snarare var ett slags västlig kolonisering av öst. Som Nobelpristagare (1999) fick han frågan vem han själv skulle vilja se som årets pristagare och föreslog med eftertryck svenske Per Olov Enquist.

Vid middagen efteråt hade jag möjlighet att språka lite med både Grass själv och hans svenske förläggare Carl-Otto Bonnier. Jag berättade för Grass om hur HD:s kulturredaktion inför millennieskiftet gjorde en artikelserie ”Vårt århundrade”, inspirerad av Grass bok om 1900-talet ”Mitt århundrade”.

I sin självbiografiskaNär man skalar lök” berättar Grass öppethjärtigt om sitt liv och avslöjar för första gången att som 17-åring blev inkallad och tjänstgjorde som stridsvagnsskytt i Waffen-SS 10:e pansardivision, dock utan att avlossa ett enda skott.

Jag har länge velat läsa boken. Nu har jag beställt ett ex från Bokbörsen, för att återuppta bekantskapen med denne engagerande och vasse författare, hans verk lever vidare.

Fotnot: Bilden Grosser Unke, ungefär Olyckskorpen‚ från Grass utställning på Sofiero. Fotografiet från bokmässan i Frankfurt.