”MEDICINSK APARTHEID”: VÄSTBANKEN OCH GAZA FÅR INGET COVID-19-VACCIN

Foto: JACK GUEZ/AFP/TT.

Israel har blivit det första landet i världen som vaccinerat över tio procent av sin befolkning mot covid-19.

Beskedet väckte stor uppmärksamhet världen över. Men det visar sig nu inte vara hela sanningen. Den israeliska regeringen har enbart vaccinerat israeliska medborgare – men inte de 3,5 miljoner palestinierna på det sedan mer än femtio år ockuperade Västbanken och än mindre har de botåt två miljonerna på Gaza fått något vaccin.

Detsamma gäller palestinska, huvudsakligen politiska, fångar i israeliska fängelser. Där har vakter liksom judiska fångar vaccinerats, men inte palestinier.

Därmed har man skapat ett rasistiskt sjukvårdsväsen, där palestinierna systematiskt diskrimineras på ett sätt som bryter mot internationella lagar.

Det motsatta gäller för de 750 000 illegala judiska bosättarna på Västbanken, som vaccineras av den israeliska regeringen – till skillnad mot sina palestinska grannar.

Allra värst utsatt är den palestinska befolkningen på Gazaremsan. Infrastrukturen för hälsovård och energi är svårt skadad av Israels mångåriga blockad med en rad förödande krig. Administrationen och distributionen av covid-19-vaccin är omöjlig utan tillstånd från Israel, med lyft embargo och reparerade elverk, för att skapa kyl- och lagringsmöjligheter för vaccinet.

I Israel och av Israel ockuperade eller kontrollerade områden ges nu vaccin i de områden med lägst pandemirisk, medan de områden som har högst smitta lämnas ovaccinerade. Det är djupt orättvist och osäkert för både palestinier och israeler.

Dessutom har Israel enligt internationell lag ett ansvar för hälsan hos befolkningen i de områden man ockuperat.

Radions mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tar upp frågan: Hon skriver bland annat:

”Israel anser sig inte ha ansvar för att vaccinera palestinier, men det är en definitionsfråga, det beror på om man anser att Israel är ockupationsmakt eller inte. WHO har begärt att Israel ska förse palestinska sjukvårdsarbetare med vaccin, det har inte skett.

Den palestinske politikern och läkaren, Mustafa Barghouti, själv smittad av Covid 19, kallar detta medicinsk Apartheid.”

Organisationen change.org har startat en namninsamling i protest mot Israels diskriminerande vaccinationsprogram. Man kräver där:

  1. Inför omedelbart vaccinationsprogram också för palestinier i det ockuperade Västbanken.
  2. Tillåt införsel av vaccin till Gazaremsan, liksom utrustning för lagring av vaccinet och för själva vaccineringen – utan dröjsmål!
  3. Se till att Gaza återfår elektricitet, snabbast genom att tillåta import av diesel, vilket är en förutsättning för vaccinationsprogrammet.

Skriv under – och dela!