Panora ny arthousebiograf i Malmö

baneff.15_budo_b350

I helgen avslutades en Balkanfilmfestival på Malmös nya Arthousebiograf Panora (bilden från montenegrinska Little Budo). Den 7 maj inleds en fransk filmfestival på samma nya 4K-bio – i tidningen Arbets gamla papperslager.

panora_k4_b450

Malmö profilerar sig allt mer som spännande film- och biostad. För två månader sedan stod nya biografen Panora klar, södra Sveriges största arhousebiograf, med tre salonger, sköna fåtöljer och otroligt stora dukar med högupplösta digitala 4K-projektorer. Läs mer här:


Den nya biografen ligger i tidningen Arbetets gamla papperslager, nära Bergsgatan och Möllevångstorget i de kvarter som blivit Malmös levande kulturella centrum.

Panora drivs av Folkets Bio-rörelsen, som också står bakom bl a Hagabiografen i Göteborg. Malmö stad har stått för det påkostade bygget av biografen. I Malmö finns sedan tidigare Spegeln vid Stortorget, som drivs av Folkets Hus och Parker som också står bakom Röda Kvarn i Helsingborg.

Den gångna helgen avslutades på Panora Balkan New Film Festival, som arrangeras för fjärde året i rad med visningar på biografer runtom i Norden, tyvärr inte i Helsingborg.

I söndags visades på Panora två riktigt härliga filmer från Montenegro, The Kids from the Marx and Engels street och Little Budo, båda med utgångspunkter från förhållanden som skapades av krigen på 90-talet, svarta skruvade farser, grabbiga men med speciell humor.

Vid sidan om de ordinarie visningarna bjuds på återkommande festivaler. Närmast på tur står en fransk filmfestival, den 7 – 10 maj, med nio visningar på programmet.