1,7 miljarder vaccinerade – men bara 0,3 procent i låginkomstländer: Häv patenträtten på vaccin!

Malin Björk, Europaparlamentariker för vänsterpartiet.

I dag onsdag röstar EU-parlamentet återigen om patenträtten på covidvaccin. 

 i den rika delen av världen har vaccineringen mot covid-19 tagit fart de senaste månaderna. Allt fler människor har fått sina två doser och kan börja återgå till ett mer normalt liv med familj, vänner och arbetskamrater. Jag själv hör till de privilegierade som fått två sprutor och inväntat de efterföljande två veckorna, en väntan som lett fram till en närmast euforisk känsla av ”nära odödlighet”.

Men, skriver europaparlamentarikern Malin Björk (V) på nättidningen Dagens Arena, ” i den fattigare delen av världen ser det annorlunda ut. Av de 1,7 miljarder doser som hittills getts världen över, har bara 0,3 procent varit i låginkomstländer.

Om dagens långsamma vaccinationstakt fortsätter skulle det ta 57 år innan befolkningen i de fattigare länderna skulle vara vaccinerade. I Indien dör uppskattningsvis över 30 000 människor per dag i covid. Dessutom slår de nedstängda samhällena extra hårt mot redan hårt prövade ekonomier och människor.”

Det räcker inte att enbart befolkningen i världens rika länder vaccineras. Ett sådant förfarande kan leda till farliga mutationer, i värsta fall virus som vaccineringarna dåligt erbjuder skydd mot. För att stoppa pandemin krävs att så många som möjligt så snabbt som möjligt får tillgång till covidvaccin. 

Malin Björk fortsätter: ”Allt fler globala aktörer är nu överens om att en av de viktigaste åtgärderna för att skynda på tillgången till vaccinet är att tillfälligt häva patenträtten på covidvaccin. Det som ursprungligen var ett förslag från Indien och Sydafrika i förhandlingar i Världshandelsorganisationen (WTO) stöds numera av runt hundra länder, däribland USA, hundratals akademiker, politiker, religiösa ledare och organisationer som arbetar med global folkhälsa, som Världshälsoorganisationen (WHO) och Läkare utan gränser.”

Enligt forskare som studerat läkemedelspatent skulle produktionen kunna påbörjas en rad nya platser inom bara ett par månader om läkemedelsbolagen delade med sig av sina patent och tillverkningsprocedurer. I det globala Syd finns dessutom redan ett fyrtiotal vaccinfabriker och producenter som idag tillverkar miljardtals doser andra vaccin och som kan snabbt ställa om.

De enda som tjänar på att vaccinpatenten görs oantastliga är de stora och oligopolliknande läkemedelsbolagen, skriver Malin Björk vidare. Utvecklingen av covidvaccinet har inte finansierats av bolagen själva, utan främst av offentliga medel.

Det ekonomiska riskerna med covidvaccinet betalas alltså med offentliga medel, medan vinsten går rakt i privata fickor.

Björk avslutar sin text med en uppmaning: ”Nu har vi chansen att ta vårt ansvar och snabbt stoppa den globala pandemin. Låt oss göra det. Det vinner vi alla på – epidemiologiskt, ekonomiskt och moraliskt.”

2 reaktioner på ”1,7 miljarder vaccinerade – men bara 0,3 procent i låginkomstländer: Häv patenträtten på vaccin!”

 1. Trist att sprida vettlös propaganda.
  För det första är INGEN av dessa preparat godkänd i laga ordning. De är alla på försöksstadiet, du är alltså försökskanin.
  För det andra finns det beprövade behandlingar, billiga dessutom, som gör susen där de är tillåtna (vilket inte har varit fallet i Frankrike eller i Sverige, med onödigt hög dödlighet som följd).
  Jag har just lyssnat på professor Peronne, som berättar om en flod av biverkningsrapporter som de ansvariga på de franska sjukhusen inte ens hinner att registrera. https://nouveau-monde.ca/6-mois-apres-la-sortie-du-documentaire-hold-up-interview-du-pr-perronne-sur-la-situation-covid-19

  Samma signaler kom från andra håll: stoppa injektionerna tills seriösa utredningar är gjorda. Den utmaningen kom redan för länge sen av flera specialister, varav belgaren Martin Zizi och Mikael Yeadon.

  1. Bäste Guy Coste, att som du motsätta sig vaccineringar som är grundligt testade och godkända är föga konstruktivt. Antalet döda i Sverige av covid-19-viruset är redan alldeles för många. Genom vaccineringarna ges mänskligheten nytt hopp om att råda bot på pandemin. Det min text handlar om är något annat, att göra vaccinerna tillgängliga för alla de som bor i världens fattiga länder, nödvändigt för att smittan ska hejdas.

Kommentarer är stängda.