Skattesvindlande Amazon

Amazon UK pays £4.2m tax on £4.3bn sales

Amazon betalade 0,1 procent av försäljningen på 60 miljarder kronor i skatt i England 2013. Kanske blir det ändring nu?

Amazon, världens största onlineförsäljare av böcker, har länge bedrivit avancerad skatteplanering. För ett år sedan uppmanade arga konsumenter i Storbritannien bokköpare att bojkotta företaget. De hade goda skäl.

Amazon sålde 2013 böcker och andra produkter i Storbritannien för 60 miljarder kronor. I skatt betalade man 58 miljoner, alltså under 0,1 procent av omsättningen.

Detta var möjligt genom att Amazon redovisade vinsterna i ett dotterföretag i skatteparadiset Luxemburg.

”Om du har en liten bokhandel kan du aldrig konkurrera med Amazon, eftersom din bokhandel betalar skatter, vilket inte Amazon gör”, sa en kritiker till The Guardian.

Nu aviserar Amazon att man tänker betala skatt i Storbritannien, genom förändrade redovisningsprinciper. Kanske har kritiken fått resultat. Samtidigt varnar Amazon sina kritiker för att ”inte ha för stora förväntningar på skatteinbetalningar”, skriver DI.

Det har länge aviserats att Amazon ska etablera sig i Sverige. Många har trott att stordriften skulle ge konkurrensfördelar. Men det är uppenbart att om företaget trixar med skatterna som man gjort i Tyskland och England, så har de vanliga bokhandlarna inte en chans att hävda sig.

Amazon är inget undantag. Andra företag som håller på med liknande ljusskygga skattetransaktioner är bland annat Google, Pepsi, Ikea, Apple och Starbucks. Jag återkommer till ämnet.